Herkerstening

Als ik het goed begrijp is er zoiets gaande als de herkerstening van Nederland. We hebben genoeg van onze spirituele leegheid, zich uitend in individualisme en materialisme, en zijn op zoek naar nieuwe zingeving en verdieping. En dan kom je, tot tevredenheid van degenen die ik erover lees en hoor, als vanzelf uit bij good old Christendom. Want het Christendom is immers de belangrijkste invloed geweest op ons normen- en waardenstelsel, dat de laatste jaren zo aan het eroderen is. Denk aan begrippen als naastenliefde, opofferingsgezindheid en respect voor bezit.

(inmiddels is al vastgesteld dat de formatiegesprekken voor het nieuwe kabinet gevoerd worden door drie VU-jongens: Balkenende, Bos en Rouvoet)

Ik vraag me bij de (verhoopte?) herkerstening van de Lage Landen twee dingen af:

  1. Licht de oorzaak ervan niet voor een groot deel in de angst voor de ‘oprukkende Islam’? Over deze concurrerende godsdienst spreken wij immers al jarenlang voornamelijk in termen als ‘achterlijk’, ‘fundamentalistisch’ en ‘terreurdreiging’. Verenigt u voor onze waarden!
  2. Zeker heeft het Christendom een vormende rol gespeeld wat betreft het humane karakter van onze samenleving. Tegelijkertijd is het zo dat binnen het Christendom altijd de moeilijk te onderdrukken neiging bestaan heeft de Christelijke waarden selectief toe te passen (dat is nu eenmaal eigen aan een systeem dat zich bassert op het kennen van de Waarheid). Aan de ene kant staan wij, en er zijn ook de anderen, de niet- of verkeerdgelovigen. In de VS schijnt sociale en economische uitsluiting om reden van geloof steeds vaker voor te komen (herkerstening ook daar). En voor wie niet bij ons geloof hoorde waren de rapen vaak gaar, door de eeuwen heen. Denk bijvoorbeeld aan de VOC. Is het dus wel zo dat Christendom een onmisbare invloed is voor het soort samenleving waarvan vrijheid en verantwoordelijkheid de belangrijkste kenmerken zijn?

Wat mij betreft kunnen we zonder Christendom (of welk geloof dan ook) heel goed gelukkig zijn.

10 gedachten over “Herkerstening

  1. Wel schaamteloos als je het mij vraagt. Ik verbaas me sowieso vaak over het lef dat mensen hebben, de ‘onderhandelingstechnieken’ die ze hanteren. Zijn er echt maar zo weinig mensen die géén misbruik maken van mensen en situaties? Die niet alles naar hun hand willen zetten? Ze schuiven het op ‘het systeem’ af, of iets anders onpersoonlijks zodat hun schuldgevoel niet opspeelt. Ik kan dat niet hoor.

    Like

  2. @Janneke: inderdaad.

    @Marius: ik vind het schaamteloos om twee redenen: je krijgt een extra vergoeding omdat je een bijzondere dienst levert en vindt dat je die vergoeding moeten blijven krijgen wanneer je de dienst niet meer levert, en ook: je komt met een halve waarheid (of is het toch een halve leugen) om dat geld binnen te slepen.

    @Wenz: ik kan dat ook niet. En wil het net kunnen.

    Like

  3. Ik weet niet of ik het begrijp; ‘een kwartier na je vertrek’? Hoezo niet direct? Is dat de schuld van de onderhandelende werknemer? Zolang hoger management voor geknoei en gepruts veel meer opstrijkt dan die lullige 1700, waar gaat het dan over?

    Like

  4. @Fausto: je vooroordeel jegens ‘hoger management’ springt nogal in het oog.
    Wanneer een werknemer van mening is dat hij recht blijft houden op de vergoeding die hij kreeg voor werk dat hij nu niet meer wil doen, vind ik dat schaamteloos. Zeker wanneer hij er niet voor terugdeinst het voor te stellen als zou dat werk hem ontnomen zijn. Dat hij en ik ondertussen werken bij een zorginstelling maakt het er wat mij betreft niet beter op.

    Like

  5. Hoe zat het ook al weet met die scheiding van kerk en staat? Hebben we daar niet al een tijdje terug wat afspaken over gemaakt? Zeker te lang geleden ofzo.
    Maar ja, geschiedenis, wie doet daar nog aan? Wij zijn toch zeker veel verder en beter! Dus waarom terug kijken…

    Like

Plaats een reactie