Onvoorstelbaar groot en veel

Alle materie die wij in het universum ‘zien’ – de sterren die licht uitzenden, de sterrenstelsels die tientallen miljarden van die sterren herbergen, en de clusters waarin tientallen of honderden van die sterrenstelsels gegroepeerd zijn -, al die objecten beslaan minder dan xc3xa9xc3xa9n procent van het universum. Nog eens drie procent van het heelal bestaat uit dezelfde materie, maar dan in de vorm van hete gaswolken die rond de clusters hangen en die zich alleen verraden door de rxc5‘ntgenstraling die zij uitzenden.

De overige 96 procent is, simpel gezegd, zoek. Er zijn sterke aanwijzingen dat het leeuwendeel van de kosmos bestaat uit onbekende vormen van materie en energie.

Noorderlicht_bulletcluster

Ik lees een artikel over donkere materie en probeer mij enigszins een beeld te vormen van wat beschreven wordt: honderden miljarden sterren in een heelal dat zo groot is dat licht er 13 mljard jaar over doet om het te doorkruisen, en al die sterren samen omvatten 1 procent van de aanwezige materie.

En wat speelt zich dan af in de ‘wereld’ die gevormd wordt door die andere 96% van de materie?

14 gedachten over “Onvoorstelbaar groot en veel

  1. Dat van dat plakken en knippen: daar erger ik me altijd heel erg aan. Ik be nzelf 17 en bij mij in de klas wordt naar hartelust geknipt en geplakt en ze komen er allemaal mee weg. Ik kopieer zelf nooit iets en dus is het des te meer frusterende dat iedereen er altij mee wegkomt.. En dan wordt ik regelmatig beschuldigt dat ik iets kopieer!! Ik vind gewoon dat er veel strenger moet worden opgetreden.

    Leuke web-log trouwens en succes ermee!!

    Like

  2. Knippen en plakken? Ik zal het je sterker vertellen. Ik deed mijn vwo-examen in 2000, toch alweer 7 jaar geleden dus (ik schrik er zelf van nu ik me dit realiseer ;)). In de vierde klas, in 1998 dus, begon het internet te floreren, terwijl de uittrekselboeken in de bieb natuurlijk al veel langer gebruikt werden. Mijn docent Nederlands besloot aldus om ons toestemming te geven om ons leesdossier (het aloude boekverslag) letterlijk over te nemen uit één van die bronnen. Alleen de ‘eigen mening’ moesten wij zelf schrijven. Dit omdat het kopiëren anders stiekem zou gebeuren (en wellicht omdat het de goede man heel wat nakijkwerk scheelde). En dat is dus bijna tien jaar geleden.

    Like

  3. Taalkunde wordt soms iets overschat, je hoeft niet alles feilloos te kunnen spellen om succesvol te zijn in het leven, ik ken mensen die bij mij in de klas zaten en die halfblind dyslectisch en spelfouten bij de vleet maakten, maar die jaren later cum laude afstudeerden op hun studierichting biologie of wiskunde. Je hoeft dus alleen goed te kunnen spellen wat je kunt gebruiken.

    Like

  4. Ik vind het teleurstellend. Het universum is dus maar 100 keer groter dan dat we ‘zien’? Tien keer een kilo in een ton. Nu maar hopen dat er meer dan 1 universum is, anders krijg ik het benauwd.

    Like

  5. Dus 96% is onbekend? Hoe komt men aan de wetenschap dat het 96% is? Dan moet je het geheel toch weten?

    Voor mij alweer een typisch menselijk trekje dat ik lees: en nog steeds denken wij dat wij het centrum van het universum zijn als mensheid. Zucht. Wat stellen wij nu helemaal voor? En dat al die materie ons onbekend is, zegt toch meer over ons dan over het universum? Dat zal wel heel anders in elkaar steken dan wij met onze apebreintjes kunnen begrijpen. 🙂

    (“die tienteallen miljarden van die sterren herbergen” -> e teveel in tientallen.)

    Like

  6. Ja, ik denk dat Wenz gelijk heeft (of wat hier ‘gelijk’ kan voorstellen). Met indrukwekkende getallen de illusie wekken hoe exact we zijn in het weten wat er is. Men kan beter zeggen: naar onze overtuiging is het universum zo onmetelijk, dat wat we weten nog geen 5% is.

    Like

  7. @Wenz en Marius: Wetenschap houdt zich dan ook niet bezig met het poneren van waarheid, dat is iets voor religie, maar met het opstellen van hypotheses waarin de waargenomen werkelijkheid zo nauwkeurig mogelijk wordt beschreven. Opdat een ander er kritiek op kan uitoefenen.

    Het zou mij eigenlijk niet verbazen als zou blijken dat wetenschappers minder last hebben van hoogmoed wat betreft onze positie in het geheel dan de gemiddelde burger

    Like

  8. @Wenz: De zogenoemde donkere materie wordt ‘aangetoond’ (let wel, we hebben over een hypothese) doordat het gedrag van wxc3xa9l waarneembare materie niet verklaard kan worden zonder de aanwezigheid van donkere materie te veronderstellen. Het gaat bijvoorbeeld om invloed in de vorm van zwaartekracht.

    Like

  9. Ja, maar dan nog steeds is het gebaseerd op een menselijke theorie, binnen onze logica berekend, dus de kans is groot dat over vijf jaar weer een heel ander getal ‘aantoonbaar’ is, enz. Nee, ik blijf er sceptisch over, uiteindelijk zegt het helemaal niets, behalve hoe beperkt wij zijn.

    Like

  10. @Wenz: het is inderdaad ‘nog steeds gebaseerd op een menselijke theorie’, maar kunnen wij ooit iets over wat dan ook beweren buiten onze beperktheid om? Ook jouw scepsis bestaat alleen binnen die beperking, toch?

    Like

  11. Aan Clio,

    Maakt niets uit dat je niet knipt en plakt. Je tekst stikt van de spelfouten.

    Het is :

    -des te frustrerender of des te meer frustrerend en niet des te meer frustrerende
    – en dan word ik beschuldigd en niet dan wordt ik beschuldigt

    Like

Plaats een reactie