Exit boerderijwinkel

Tussen de winkels die het plein omzomen, een plein zoals dat in de jaren 60 van de vorige eeuw (wat klinkt dat lekker lang geleden) werd gebouwd als centum van de wijk waar die mensen zijn achtergebleven wier inkomen zich onvoldoende ontwikkeld heeft om zich een Vinexwoning te kunnen veroorloven, op dat plein was naast de Super plotseling De Boerderijwinkel opgedoken. Een vreemde eend op dit plein, maar misschien de voorbode van een nieuwe tijd.

Ik liep er wel eens binnen, tijdens mijn lunchwandelingetje, en kocht een boerenkaasje met korianderzaad, een pompoen of een bakje biologische aardbeien. Ook ik zou me wel wat doortastender kunnen gedragen als het om milieubewust en diervriendelijk inkopen doen gaat.

Druk was het nooit in het toch kleine winkeltje.

Totdat de etalageruit geheel bedekt werd met A4’tjes die samen de totale leegverkoop verkondigden. ‘Wij kunnen het financieel niet langer redden’, stond er linksonder nog bij, en daarin proefde ik een zekere bitterheid. De prijzen werden gehalveerd en de zaak begon te lopen. Met dozen vol werden jam, reinigingsmiddelen, koeken en pasta’s, alle van biologische makelij, het pand uitgedragen. Ik kocht mijn laatste boerenkaasje en een paar pakjes thee en voelde een lichte gxc3xaane tussen al die koopjesjagers.

Nu hangt er nog xc3xa9xc3xa9n groot vel papier. ‘Bedankt, de winkel is leeg’, staat erop. En dat kun je ook weer op meerdere manieren lezen.

18 gedachten over “Exit boerderijwinkel

  1. Zover is het gelukkig bij ons nog niet, wel wordt er af en toe gesuggereerd dat een londsdale shirt toch wel lauw is, bij wijze van grap. Ik geloof dat ook wel. Maar de manier waarop bepaalde bevolkingsgroepen genoemd worden staat mij soms ook tegen, ook ik hoor het woord negers of erger nog, negertjes, regelmatig….hoe komen die kinderen daar toch aan?

    Like

  2. En daarin zit hem het hele probleem waar biologische en ‘diervriendelijke’ (ik vind het een discutabele uitdrukking) voedselproducenten tegenaan lopen. Het gros van de consumenten is naast eventueel milieubewust vooral prijsbewust.

    Like

  3. Bij ons hebben we het altijd nog over moffen. Schijnt ook een negatieve lading te hebben. Van oorsprong ja. Maar ik noem mezelf en mijn streekgenoten ook wel tukkers, en ook dat heeft van oorsprong een negatieve lading. Zo ken ik ook gekleurde mensen die zichzelf en elkaar neger, nikker of ‘niggah’ noemen. Ik vind dat je niet te zwaar moet tillen aan dergelijk woordgebruik. Bovendien, ik denk dat het gaat over je dochter (stief, pleeg, adoptie, half, weet ik wat je tegenwoordig voor dochters kunt hebben), wil je niet liever weten hoe ze praat, dan dat ze zich thuis voordoet als iemand die ze eigenlijk niet is? En o ja, Lonsdale loves all colours…

    Like

  4. ik begrijp sowieso niet dat biologisch net overal verplicht gemaakt kan worden, en bovendien goedkoper, of ben ik te naxc3xafef….? Met drie kinderen ben ik ook meestal prijsbewust, hoewel ik erg mijn best doe ook milieubewust te zijn….

    Like

  5. @Julixc3xabtte: als jij enig inzicht had in de prijzen die de boer in de ‘bio-industrie’ krijgt voor zijn producten, en in de productiekosten die een biologische boer extra maakt… Dat is net zoiets als de driedubbel aanvullende zorgverzekering voor iedereen verplicht maken: weer een hoop armoede erbij. Niet alleen de kinderen hebbende consument is (noodgedwongen) prijsbewust, ook de boer die vaak al nauwelijks kan rondkomen. En dan heb ik het nog niet eens over alle regeltjes en administratie die er nog eens bovenop komen… 😦

    Like

  6. @Janneke: ik geef toe dat ik waarschijnlijk niet vooledig op de hoogte ben van de betekenissen die aan kledingmerken worden toegekend. Wat mij wel is opgevallen is, dat het merk Lonsdale in Nederland kennelijk populair is bij mensen met een hang naar xenofobie. Ik vermoed dat deze associatie vrij algemeen bekend is. Daarmee is niet gerechtvaardigd iedereen die een kledingstuk van het merk L. draagt uit te maken voor rascist zonder hem/haar eerst te bevragen. Wel kun je je afvragen wat de drager in de gegeven omstandigheid beweegt toch met het merk gezien te willen worden.

    Like

  7. Nou, inderdaad, maar ik weet niet of alles doodsubsidixc3xabren de oplossing is. Je ziet nu al dat het Nederlandse vlees en andere producten niet goedkoop genoeg zijn, dat men het uit het buitenland haalt (en hoe worden die dieren daar behandeld? Slechter dan hier, dat lijkt me duidelijk). Denk niet dat nog meer subsidies daar wat aan kunnen veranderen.

    Like

  8. Nee, die bestaat niet. Wij Goede Mensen zijn al net zo erg als de Racisten die wij trachten te bestrijden, of misschien wel erger, omdat zij er openlijk voor uitkomen en wij in de waan leven dat wij het correct doen. Tip voor wie meer wil weten: ga college volgen bij Vrouwenstudies 😉

    Like

  9. Dus toch waardevrij?!
    Goed is immers net zo slecht, of zelfs slechter, dan slecht, waarmee het onderscheid vervalt. Vrouwenstudies is wel in tamelijk relativistisch vaarwater beland!

    Like

Plaats een reactie