L'Essence de Mastenbroek

L’Essence de Mastenbroek is een parfum dat het leven in de polder Mastenbroek in verschillende geurschakeringen uitdrukt. Het is het resultaat van een zoektocht naar het landschap in zijn meest geconcentreerde vorm.
…geuren uit de polder Mastenbroek, waaronder gras, hooi- en stallucht … en de rol van de vier seizoenen…


Ik ga liever niet ‘de stad in’ op een zaterdag met mooi weer. Heel veel anderen doen dat namelijk ook op zo’n dag en dan loop ik hen maar voor de voeten. Tijdens het funshoppen.

Afgelopen zaterdag was het niet alleen prettig weer, maar hield de Bijenkorf ook uitverkoop. En toch was ik daar. Wij zouden immers het nieuwe parfum L’essence de Mastenbroek eens gaan ruiken. W is opgegroeid op de boerderij en tussen het hedendaags parfumgeweld leek dit ons wel een sympathieke variant.
Een verkoopster loodste ons naar de plaats waar de tester wordt bewaard. Het parfum bleek al uitverkocht. W liet zich voorzichtig de polsen deppen, waarna wij de terugtocht konden aanvaarden.

Zo’n geur moet toch even acclimatiseren op de huid en het resultaat daarvan viel helemaal niet tegen. Gras, hooi- en stallucht, dat wekt toch wel de indruk dat het effect al te boertig zal zijn. Maar zo pakt het niet uit. Je gaat zeker niet als bemeste hooiberg door het leven wanneer je een druppel Mastenbroek in je hals hebt doen belanden. Ik vraag mij zelfs af of ik de associatie met de polder zo snel zou leggen, zou ik de geur onwetend opsnuiven. Het heeft wel iets donkers, en daarmee iets intiems.

Maar hier geldt natuurlijk wat voor alle gedragen geuren geldt: het moet liever geen stevig wapperende geurvlag zijn.

Advertisements

8 thoughts on “L'Essence de Mastenbroek

 1. Die dieprode trostomaten vind ik meestal nog wel wat smaak hebben, zeker in de klassieke salade caprese….of zou dat door de basilicum komen? Tomaten hebben ook echte zon nodig en dat krijgen ze hier te weinig in tegenstelling tot hun Italiaanse neefjes en nichtjes…

  Like

 2. Werkelijk geen idee wat ik me erbij moet voorstellen, maar ik weet nu al zeker dat het het niet haalt bij de geur van echt gras, hooi, stallucht, hoe jij het noemt. Toen ik nog in Utrecht woonde ging ik soms even naar het omliggende platteland, alleen voor die geur. En als ik in het weekend thuiskwam… heerlijk! Dan kan men wel roepen dat het stinkt – men is dan de algemene stedeling – maar de stad… weinig dat zo’n misselijkmakende geur heeft als de uitlaatgassen en dergelijke (hoewel ik erg van de stad houd). Maar als ik eens in een parfumerie ben ofzo (of alleen de Bijenkorf? Want daar kom ik nooit! in een parfumerie trouwens ook niet…) zal ik eens ruiken 🙂

  Like

 3. Wacht even: gras, hooi, stallucht… dat is een opsomming. Stallucht is niet de samenvatting van de twee voorgaande geuren. Dat stallucht gelijk is aan stank heb je toch ook niet hier gelezen.
  Niet zo defensief, Tukkertje!

  Like

 4. Uh? “de geur van echt gras, hooi, stallucht, hoe jij het noemt”. Zo noem je het toch ook? Gras, hooi, stallucht? Of je het dan als opsomming bedoelt of niet (mij lijkt toch van wel, gezien de komma’s, maar dat is een op taalkunde gebaseerd vooroordeel). De volgende keer zal ik aanhalingstekens gebruiken, als dat het duidelijker maakt… 😛

  Like

 5. Dit is allemaal onzin. De tomaten bij je ouders uit de kas smaken precies hetzelfde als uit de professionele kas. Misschien nog wel minder, omdat de tuinders veel lichtere kassen hebben.
  Dat waterbommen verhaal is nergens op gebasseerd, uit vele (consumenten)onderzoeken blijkt dat de Nederlandse tomaat smaakvoller is dan de Spaanse. Hierbij komt wel dat de Spaanse tomaat veel smaak krijgt van het residu van de bestrijdingsmiddelen waar ze rijkelijk mee spuiten. NERGENS is de tomaat zo gezond als uit de Nederlandse kas!
  De Nederlandse consument zou zich terecht een stuk trotser mogen voelen over het Nederlandse product.
  Het is het imago-probleem van de Nederlandse tuinbouw, wat in begin 90er jaren door de tuinders zelf is gecreeerd. Toch doen ze er alles aan om dit recht te zetten. Met vriendelijke groet, een tomatenkweker.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s