Gelukkige en minder gelukkige embryo's. En het veto van Bush…

Bush_79957e_4Ik zag de president der Verenigde Staten op mijn televisiescherm. Hij gaf een toelichting op het veto dat hij uitsprak over het toestaan van stamcelonderzoek in zijn land. Hij deed dat in een opmerkelijke entourage: hij was omgeven door (zeer Amerikaans ogende) volwassenen met jonge kinderen op de arm. Vast niet om de lachlust, of zelfs wantrouwen te wekken. Toch streden die twee bij mij om voorrang.

Dat iemand bezwaar heeft tegen zoiets als stamcelonderzoek is natuurlijk heel goed mogelijk.  Bush zegt zich te baseren op morele principes, beweert "dat het morele grenzen [overschrijdt] die onze fatsoenlijke maatschappij juist zou moeten respecteren".

Uit ieder embryo kan volgens Bush een levend wezen groeien en daarom mogen ze niet gebruikt worden om stamcellen te verkrijgen. Stamcelonderzoek wordt veelal gedaan met restembryo’s, embryo’s die overschieten na een IVF procedure. In vitro fertilisatie is ook in de VS ingeburgerd. Embryo’s die overblijven wanneer de vrouw zwanger blijkt te zijn van een succesvol teruggeplaatst, in vitro bevrucht embryo, worden tot nu toe meestal weggegooid. Behalve de embryo’s waaruit de kinderen geboren zijn die wij op de foto zien en die Bush even later lachend op de arm nam. Die zijn door de volwassenen op de foto gered van wegggegooid worden. Maar al die andere embryo’s hebben minder geluk. Ze worden nu zelfs niet gebruikt voor stamcelonderzoek.

4 gedachten over “Gelukkige en minder gelukkige embryo's. En het veto van Bush…

  1. Ja, Bush. Anything but Bush… Vooral in de Castro, de homowijk van San Francisco, hebben ze zxc3xb3’n hekel aan die man. (En heel gave boksballen met het hoofd van Dick Cheney erop.)

    Heel veel dingen gieten Amerikanen (en de president voorop) nog steeds in religieus getinte argumenten. Wist je dat in sommige staten lesmateriaal terug is gehaald met uitleg over anticonceptie, en dat daar boeken die geheelonthouding noemen daar voor in de plaats zijn gekomen? Like that’s going to work…

    Like

Plaats een reactie