De blik

In de krant (nrc) kwam ik deze foto (Martijn vd Griendt) tegen:

Oktoberfest

Jelle en Michiel laden bier in de bus waarmee zij naar het Oktoberfest in München zullen rijden. Een foto waarbij ik eerst dacht ‘het zal wel’, omdat ik niets heb met dat Zuid Duitse feest van bier en lederhosen.
Maar mijn oog bleef toch even plakken, in eerste instantie aan die rode ster. Eens het symbool voor de barre tocht naar de heilstaat, nu van Nederlandse biertrots. Zouden deze Oktoberfestgangers bang zijn dat het bier in München op raakt? Of zijn ze gewoon lid van het Heineken promotieteam?
Voor dat laatste pleit het overhemd van Jelle. Dat is duidelijk niet van hemzelf. De mouw is te kort en de schouders zijn te smal. Nog voor hij goed en wel op pad is is hij eruit gescheurd.

Maar wat deze foto bijzonder maakt is natuurlijk de blik die Michiel en Jesse uitwisselen. Die blik laat zien dat deze foto net zo goed een filmpje had kunnen zijn; er veranderde minuten lang niets aan het beeld. Ze hebben waarschijnlijk zo in elkaars blik staan verdrinken tot de buschauffeur hen met Amsterdamse tongval terug op het droge sommeerde. Die blik verraadt dat Jesse en Michiel nooit bij dat Oktoberfest zijn aangekomen; niet echt tenminste. En dat ze misschien wel nooit meer terugkomen in het Amsterdam waaruit ze vertrokken.

Ja jongens, zo gaat dat soms in het leven.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s