The Silent Wife – A.S.A. Harrison

Afbeelding

Ik had nog niet gehoord van deze Harrison toen ik een stukje in het boekenkatern las dat vertelde dat dit een lezenswaardige psychologische thriller was. Het leuke (en meteen het gevaar) van een e-lezer is dat je zo’n boek dan meteen kunt kopen. Dat deed ik dus en gelukkig had dat stukje in de krant gelijk.

Todd en Jodi zijn al zo’n twintig jaar samen. Hij aannemer, zij psychotherapeut in de traditie van Adler. Ze zijn vooral heel vertrouwd met elkaar. Hij gaat af en toe vreemd, wat Jodi wel weet maar negeert omdat ze weet dat hij toch bij haar hoort. Zij zorgt vooral voor hem, lichamelijk is ze koel, wat Todd accepteert omdat hij voor sex anderen heeft. Kinderen zijn er niet, wel een hond.
Dat had zo nog jaren door kunnen gaan als Todd niet was gevallen voor Natasha, de dochter van zijn beste vriend. Zij wil dat hij Jodi nu eindelijk eens vertelt dat hij met haar, Natasha, verder zal gaan en dwingt hem daar uiteindelijk toe door zwanger te raken.

De hoofdstukken vertellen om en om vanuit het perspectief van Jodi en Todd. We leren hen kennen door de schetsen van hun jeugd en het gezin waarin ze zijn opgegroeid. In Todds gezin was de frictie evident: vader gewelddadig alcoholicus en moeder die niet anders kon dan daarvan het slachtoffer zijn. Jodi’s jeugd was veel veiliger en smaakvoller; met alleen de angstdromen en agressieve buien van haar jongere broertje als lang onverklaarbare dissonant.

De desertie van Todd uit zijn kalme en geruststellende relatie met Jodi roept onverwachte krachten op. Jodi komt tot een extreme keuze, gaat bijna te gronde aan schuldgevoel over de gevolgen daarvan en wordt uiteindelijk gered doordat iemand anders hetzelfde blijkt te hebben gewild.

Het op kalme, koele manier vertelde verhaal – hetzelfde oude verhaal natuurlijk – bevat precies genoeg zijweggetjes en onverwachte bochten om er de nodige diepgang aan te verlenen en je nieuwsgierig te maken naar de volgende bladzijde. Een aanrader dus.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s