Ondertussen in Twisted River

Omdat J. het begroette alsof ze er lang naar uit had gekeken en ik destijds toch ook The World according to Garp en The Hotel New Hampshire met plezier gelezen had schafte ik mij de nieuwe John Irving aan: Last Night in Twisted River. Het is bovendien ook het seizoen voor pillen van ruim 500 pagina’s; kijk maar naar buiten. Maar het viel me niet mee.

Een boek mag van mij best wat minder puntig geschreven zijn en tegen een uitweiding hier en daar heb ik helemaal geen bezwaar, maar Irving is in Twisted River wel erg weinig ‘to the point’. Hij lijkt er bovendien van uit te gaan dat het met het geheugen van zijn lezer niet best gesteld is. De hoofdpersonen zien zich gedwongen een paar keer hun naam te veranderen en dan denk je inderdaad wel eens, vooral als je even niet gelezen hebt: wie is dit ook alweer? Dat denkwerk wil Irving ons besparen, dus moet ik veel te vaak bijzinnen leen als: "Danny Angel, nxc3xa9 Danny Baciagalupo… " terwijl ik dat dan al lang weet.

Maar ik vind het moeilijk een eenmaal opengeslagen boek definitief ter zijde te leggen voor ik het uit heb. Ik heb deze Irving dan ook een paar maal meer uit plichtgevoel weer opengeslagen dan uit verlangen verder te lezen. Zo passeerde ik de 200 pagina’s grens en toen is het toch nog ergens gebeurd. Zonder dat ik het nog in de gaten had werden Twisted River en ik alsnog vrienden. Pas bij de volgende passage op bladzijde 263-264 werd ik me daarvan echt bewust:

The cook knew why he had cried: his "memories" had nothing to do with it. (…) That Daniel was coming to diner at Avellino alone was fine with Tony Angel, but that his son was alone (and probably would remain so) made the cook cry. If he worried about his grandson (…) the cook was sorry that his son, Daniel, struck him as a terminally lonely, melancholic soul. He’s even lonelier and more melancholic than I am! Tony Angel was thinking.

En als je er eenmaal in zit leest zo’n boek een stuk leuker. En sneller. Vooral met zo’n herfst.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s