Hebben wij het niet geweten?

Gisteren begon een televisieserie over De oorlog. Er zijn inmiddels heel wat jaren verstreken en dat geeft ruimte. Ruimte om alle betrokkenen te benaderen, niet meer alleen vanuit het zwart-wit schema van goed of fout, maar meer vanuit de omstandigheden waarin zij tot hun meningen en keuzes zijn gekomen. Dat wil niet zeggen dat alles met een mantel van begrip wordt afgedekt. Bij Joden de ruiten ingooien, om maar iets relatief onschuldigs te noemen, is nooit goed te praten. Maar er waren heel veel mensen die, omdat het nu eenmaal hun baan was, na de bezetting direct of indirect voor de bezetter gingen werken. En waar houdt dan de onschuld op? Hoe is het mogelijk dat ze niet zagen wat er aan de hand was? vraag je je regelmatig af. Konden ze het niet zien, of wilden ze het niet?

Plotseling dacht ik aan het televisieprogramma dat over een jaar of vijftig gemaakt zal worden over de klimaatcrisis die dan zo’n beetje op z’n hoogtepunt is. Hoe is het mogelijk dat mensen aan het begin van deze eeuw gewoon doorgingen met hoe ze leefden? zal de centrale vraag in dat programma zijn. Er werd toch van alle kanten gewaarschuwd voor de opwarming van de aarde als gevolg van menselijk handelen! In plaats dat ze het roer omgooiden stelden ze zich tevreden met het plakken van groene stickertjes op alles wat ze wilden hebben, inclusief auto’s en vliegreizen.
Er zullen beelden getoond worden van files en industriexc3xabn, er zal voorgelezen worden wat mensen twitterden en blogden, citaten uit rapporten van de IPCC zullen worden aangehaald en een regeringsleider zal triomfantelijk, als Chamberlain in 1938, uit een vliegtuig stappen omdat hij een definitief akkoord over de vermindering van CO2-uitstoot denkt te hebben gesloten.

Het oordeel zal waarschijnlijk niet mals zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s