Een rechte rug

Wat iemand in een maatschappelijk/politiek leidende functie in ieder geval moet hebben is een rechte rug. Steeds meer mensen in dergelijke functies blijken daarover alleen te beschikken bij windstilte.

Neem het geval Tariq Ramadan, werkzaam voor de gemeente Rotterdam en de Erasmus universiteit. En ook voor Press tv, zo bleek onlangs. Maar bovenal is hij moslim, en dat betekent in de Nederlandse verhoudingen dat je iets uit te leggen hebt en houdt tot je je bekeerd hebt tot… ja, dat doet er eigenlijk niet toe, als het maar niks islamitisch is.

De universiteit van Oxford, waar Ramadan ook doceert, merkte op dat vrijheid van meningsuiting in het universitair klimaat essentieel is. Juist waar het om wetenschap gaat is het van groot belang dat met elkaar strijdende meningen de ruimte krijgen. Het uitsluiten van verkeerde meningen is immers juist datgene waardoor bijvoorbeeld fundamentalisten (van allerlei pluimage) zich laten herkennen.

In Nederland raken we er steeds meer van overtuigd dat je iemand op zijn maatschappelijke betrouwbaarheid kunt beoordelen aan de hand van zijn bereidheid een ander de hand te schudden. Het is  een criterium, maar wel dat van bange, verongelijkte lieden.

3 gedachten over “Een rechte rug

  1. @Wenz: Halfcirkelvormige dijkjes van ongeveer een meter hoog, met gras begroeid, vormen samen een grote cirkel, doorsnede ongeveer 50 meter. Rondom loopt asfalt en is ruimte om de auto op gras te parkeren. Het terrein is langs één ingang te benaderen en om alles in goede banen te leiden is eenrichtingverkeer ingesteld. Een tent opzetten mag, doch slechts tussen zonsop- en zonsondergang.
    Iemand achter een tekentafel heeft echt z’n best gedaan er iets moois van te maken, voor de recreant.

    (nog in prille toestand)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s