Waar was jij toen je het hoorde!?

De mate waarin je van een gebeurtenis onder de indruk bent laat zich onder andere afleiden uit de herinnering die je hebt aan waar je was en wat je deed toen de gebeurtenis plaatsvond. De hevigheid van de gebeurtenis klinkt twee volkomen los van elkaar staande momenten voor lange tijd, en misschien zelfs voor altijd aan elkaar. Dat dit onbewuste proces van koppeling heeft plaatsgevonden kun je natuurlijk alleen achteraf vaststellen.

Maar nu dit mechanisme algemene bekendheid heeft gekregen draaien we het om. We stellen niet achteraf vast dat het de koppeling heeft plaatsgevonden. Nee, we gaan de verbinding van de grote gebeurtenis en het triviale moment in ons eigen leven actief tot stand brengen. We verlangen er immers hevig naar deel uit te maken van de geschiedenis, we willen het ook meegemaakt hebben.

En wat worden we verwend, de laatste tijd!

Al direct na Koninginnedag konden we mensen horen verklaren dat dit nu echt zo’n gebeurtenis was waarbij je je altijd zou kunnen herinneren waar je was toen je erover hoorde. Van buiten geschokt zijn we dan, maar van binnen tevreden: we waren erbij.
En nu Michael Jackson ons plotsklaps verlaten heeft is de meest voor de hand liggende vraag die men elkander stelt: waar was jij toen je het hoorde?  Opdat we dat maar niet vergeten. En vooral niet dat ook wij het hebben meegemaakt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s