Slumdog

De feelgood movie of the decade wordt ‘ie genoemd, en het is waar, een van de  door het noodlot hard getroffen broertjes en het dito meisje krijgen elkaar na twee uur tegenslagen overwinnen toch. En het andere broertje offert zich voor hen op.
De film speelt in India. Dankzij een golf van geweld door hindoes tegen moslims  worden de kinderen wezen en dat betekent in India dat je als zes/zeven-jarige geheel op jezelf bent aangewezen.Van op het eerste gezicht aardig lijkende volwassenen moet je dan in de regel niet hebben. Die barre werkelijkheid wordt in Slumdog Millionaire niet verbloemd.

Een van de broertjes red het door een carrixc3xa8re als gangstermaatje, het meisje is mooi en wordt gangsterliefje. De andere broer bewandelt het rechte pad en dat hij het tot theejongen in een callcenter brengt en uiteindelijk zelfs weet door te dringen tot de televisieshow ‘Who wants to be a Millionaire’ lijkt dan ook niet voor de hand te liggen. Maar dit is film. Een goede film.

Het verhaal wordt mooi opgebouwd door heen en weer te schakelen tussen de tv-show en de episodes uit het leven van de jongen die hem in staat hebben gesteld de juiste antwoorden op de quizvragen te geven. De film is visueel sterk en er zitten prachtig gemonteerde sequenties in. Minder vond ik de muziek die zich af en toe wel erg op de voorgrond dringt. En zoals gezegd, de boodschap, als je daar al van mag spreken, is er een van hoop: amor vincit omnia. En toch.

Het noodlot dat de kinderen treft is niet zo maar een ongelukkig voorval en de onverschillige wereld waarin zij terechtkomen is maar al te werkelijk. Terwijl ik in mijn behaaglijke bioscoopstoel tevreden zit te kijken hoe die brutale jochies zich erdoorheen slaan, zijn er in het echte India (en elders) vele kinderen wie het geluk niet toelacht. Die grauwe werkelijkheid is in deze film nadrukkelijk aanwezig als decor waartegen mijn ‘feelgood ervaring’ zich moet ontrollen. En dat wringt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s