Recht is recht, krom is krom

Vrouwe_justitia_3 De rechter heeft gesproken. In de Groninger hiv-zaak kregen de twee hoofdverdachten 9 jaar 6 jaar gevangenisstraf opgelegd (6 jaar vanwege verminderde toerekeningsvatbaarheid). Te veel, vindt de advocaat; te weinig, vindt het Openbaar Ministerie.

Op de televisie wordt er natuurlijk over nagebabbeld. En dan valt hier en daar toch op dat het rechtssysteem zoals dat hier te lande bestaat niet door iedereen wordt begrepen. Verontwaardigd is men. Zulke belachelijk lage straffen voor mensen die zulke vreselijke dingen hebben gedaan! Dat rechtssysteem deugd van geen kanten!! (en die gevangenissen zijn net hotels, hoor ik er alvast achteraan.

En het is waar, wat we gehoord hebben over deze verdachten, mensen drogeren en dan injecteren met hiv-besmet bloed, je kunt je niet voorstellen dat iemand zoiets bedenkt, laat staan ten uitvoer brengt.
Maar. Om iemand te veroordelen moet het ten laste gelegde door de rechtbank bewezen geacht worden. Het gaat er niet om of iemand iets waarschijnlijk heeft gedaan, het moet vaststaan dxc3¡t hij het gedaan heeft.

Ik vind het een prettige gedachte dat ik niet veroordeeld kan worden vanwege een misdaad die begaan zxc3xb3u hebben, maar alleen vanwege misdaden die ik bewezen begaan hxc3xa9b (gerechtelijke dwaling daargelaten) En die beveiliging tegen willekeur geldt natuurlijk ook voor anderen en zelfs voor hen die ik een stuk minder sympathiek vind.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s