Welvaartswaanzin

Bijzondere_bijstandDe Groninger gemeenteraad heeft besloten het bedrag dat vanwege de Bijzondere bijstand wordt uitgekeerd voor de aanschaf van een nieuwe televisie te verhogen tot xe2x82xac450,-. De platte beeldbuis is inmiddels zo algemeen geworden dat het onrechtvaardig zou zijn de langdurig uitkeringsgerechtigde deze te ontzeggen.

Dit illustreert heel aardig de welvaartswaanzin waarin wij leven.

Televisiekijken wordt beschouwd als een basisbehoefte. Ook mensen die al minstens vijf jaar een bijstandsuitkering krijgen moeten televisie kunnen kijken, om een beetje mee te kunnen doen in de 21e eeuw. Volgens mij is het regelmatig bekijken van de gemiddelde televisieavond voldoende om een mens definitief ongeschikt te maken voor welke arbeid dan ook waarbij een beroep op intelligentie wordt gedaan. Maar eerlijk is eerlijk, er zijn ook goede programma’s te zien, af en toe. En het is natuurlijk juist de bedoeling dat de mens met uitkering daar naar kijkt. Zelfs Mark Rutte heeft het immers al over de  ‘verheffing’ van het volk, wat toch bijna een eeuw lang een sociaal democratisch thema was.

En nu kunnen wij het ons dus moreel niet meer veroorloven dat een groep Nederlanders veroordeeld is tot het kijken naar een niet platte tv.

Maar voordat we nu allemaal verontwaardigd met onze vuist beginnen te zwaaien, een SP’er alhier relativeerde het besluit en het er op volgende rumoer  zo: waarom zo verontwaardigd dat langdurig bijstanders xe2x82xac450,- voor een tv krijgen, als we het gewoon vinden dat mensen die xe2x82xac100.000 aan een IJslandse bank verliezen daarvoor volledig worden gecompendseerd?

Advertisements

One thought on “Welvaartswaanzin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s