De minister over marktwerking

Minister van economie van der Hoeven  spreekt met de nrc.

"Natuurlijk moeten we de marktwerking doorzetten. Ja, ook in de zorg, bij de post, in het onderwijs." Haar toon is opgewekt. Het soort opgewektheid van degenen die van economie niet zoveel verstand hebben en toch vrolijk mee babbelen. Of van hen die een ideologie aanhangen en het verwezenlijken van hun doelstellingen belangrijker vinden dan eerlijk zijn.

Zolang marktwerking populair is in politiek Den Haag wordt het ons voorgeschoteld als het middel om ons leven nog verder te verrijken. Waar marktwerking een kans krijgt wordt alles goedkoper en toch beter, wordt ons verteld. Maar is dat wel zo?

Marktwerking is niets anders dan het vrij laten van de markt. Dat wil zeggen dat vraag en aanbod de gelegenheid krijgen hun evenwicht te vinden. Veel aanbod doet de prijs dalen, weinig aanbod doet de prijs stijgen.
Dus als in China het aanbod van arbeid groot is, is de prijs laag. En dat is mooi want dan is alles ‘made in China’ lekker niet duur. Marktwerking is goed! Maar als in Nederland het aanbod van arbeid klein is, zou de prijs ervan omhoog moeten gaan. Maar nu is de vakbond, die dus loonsverhoging vraagt, ineens onverantwoordelijk.

"Waarom zorgen we er niet gewoon voor dat mensen langer werken?" vraagt de minister zich af. Wij werken immers toch al het minst van alle Europeanen? "Een fulltime werknemer kan jaarlijks ruim 880 uur betaald verlof opnemen – 22 weken." Dat klinkt inderdaad wel erg extreem. Dit gaat dan ook over een uitzonderlijke omstandigheid, namelijk voor wie gebruik kan maken van zwangerschaps- en zorgverlof. En dat is toch niet voor iedereen altijd zo, geloof ik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s