Een bank valt om. Of nee, toch niet…

De Amerikaanse zakenbank Bear Stearns raakte in problemen doordat hij te diep in te riskante hypotheken zit, kreeg miljardensteun van de Federale Banken (FED),  verloor desondanks op vrijdag de helft van zijn beurswaarde, en werd twee dagen later voor een fractie van die waarde overgenomen door JP Morgan, een andere zakenbank. Waarbij de staat het risico voor 30 miljard   dollar overneemt van JP Morgan.

We hebben het over de herauten van de vrije markt, degenen die de wereld rond gingen om te verkondigen dat de enige manier om een gezonde economie, welvaart en vrijheid te bereiken is, dat de overheid zich niet bemoeit met de markt, dat publieke bedrijven geprivatiseerd moeten worden en dat de tucht van de markt zal leiden tot het beste product tegen de laagste prijs.

Het product van Bear Stearns was onder meer hypotheken. Dit product werd onder meer verkocht aan mensen die uiteindelijk niet in staat bleken de aangegane verplichtingen na te komen. Het product werd bovendien zodanig verknipt, verpakt en doorgeplaatst naar andere financixc3xable instellingen dat nu, nu de kredietcrisis al maanden voortduurt, nog steeds niet duidelijk is waar de risico’s zich werkelijk bevinden. Zodat de hele sector als verlamd zit te wachten tot de wind gaat liggen en niemand nog iemand kan vertrouwen (als ik hem geld leen, is hij dan morgen nog wel in staat mij terug te betalen?)

Het is wel ironisch dat juist de verkondigers van de ideologie van de vrije markt als enigen immuun blijken te zijn voor haar konsekwenties. Er komt geen faillissement, er komt geen massaontslag, nee, de zaak wordt met miljarden uit de publieke portemonnee overeind gehouden. En natuurlijk kan dat ook niet anders. Want als deze bank valt vallen er meer en dan breekt de crisis echt door naar de rexc3xable economie, de economie waarmee wij gewone mensen dagelijks te maken hebben.
Maar voor de heren en dames van Bear Stearns moet het toch een koude douche zijn: gered door de overheid. Of zouden ze toch te cynisch zijn om zich daardoor van de wijs te laten brengen?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s