Het Da Vinci-plan

We hebben in Nederland steeds vaker, zo lijkt het, te maken metgroepen mensen die dingen doen waarover de communis opinio is dat jezoiets niet behoort te doen. Plattelandsjongeren gaan massaal aan de speed , tijdens de jaarwisseling werden ruim 20 scholen met vuurwerk in brand geschoten,’comazuipen‘is inmiddels een gewoon Nederlands woord, ambulancepersoneel enbrandweermannen worden regelmatig door omstanders bedreigd of zelfsaangevallen, drugstoeristenzijn te gulzig en, je zou ze bij al dat autochtone kabaal bijnavergeten, van onze ‘kutmarokkanen’ zijn we natuurlijk ook nog niet af.

Toegegeven,ook de media zijn gulzig waar het om dit soort nieuws gaat, maar datneemt niet weg dat wij bij zoveel rook ook wel enig vuur mogenveronderstellen. Het is dan ook goed dat veel gesproken wordt over hetwaarom van deze ontsporingen en over wat ons nu te doen staat.

Diegesprekken worden echter nogal overheerst door mensen die het sprekenover deze problemen vooral lijken te zien als een mogelijkheid om aanhun eigen imago te werken. En dat betekent anno 2008  vooral dat jejezelf stevig neerzet: gedogen is uit, recht door zee is in. De analysevan mogelijke oorzaken komt daardoor nauwelijks van de grond, terwijlde oplossing vooral gezocht wordt in de richting van repressievemaatregelen. ‘Het moet verboden worden!’ en ‘Lik op stuk!’, met dietwee kreten is het arsenaal aan genoemde oplossingen vrijwel uitputtendopgesomd. En dat is natuurlijk jammer.

Toch zijn er ookmensen die liever nog wat nadenken voordat ze zichzelf te kijk zettenmet de al te simpele oplossing van ‘verbod’. Ook op de Da VinciScholengemeenschap in Dordrecht kent men het drugsgebruik vanleerlingen, tijdens en buiten de lessen. Het zou natuurlijk gemakkelijkzijn hierover een verbod uit te spreken, overtreders te straffen en bijrecidive van school te verwijderen. Maar daarmee probeer je hetprobleem je erf af te duwen (en gaat dat lukken?) zonder werkelijk ietsop te lossen. Max Hoefeijzers, voorzitter van het college van bestuurvan de scholengemeenschap zegt in Psy:xe2x80x98We willen het probleem niet langer onder de mat schuiven: Nederlandseleerlingen gebruiken drugs, ook tijdens schooluren. Daar moet iets aangebeuren.xe2x80x99

Op initiatief van Bouman GGZ, onze Rotterdamsebranchegenoot, wordt op het terrein van de Da Vinci een polikliniekgestart waarheen leerlingen met problematisch druggebruik door deschool verwezen kunnen worden. Gaat dat werken? De toekomst zal hetleren. In ieder geval heeft een oplossing als deze meer diepgang danwat ons via krant en tv vaak wordt toegeroepen.

Advertisements

4 thoughts on “Het Da Vinci-plan

  1. Tjee zeg, dat is verdomd gevaarlijk. Wat knap dat jullie het gered hebben.

    Prachtige foto, dat dan weer wel. Mooi melancholisch.

    Laat 2008 een jaar vol helderheid zijn! Wanneer je in de auto zit dan toch zeker. 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s