Nog even over Kerstmis…

Er was de collega die toch wel opzagtegen de Kerstdag waarop al om tien uur het eerste bezoek zou komenen ook het familielid dat net gescheiden was en met Kerst toch nietaan zijn lot overgelaten kin worden.

Er was het echtpaar dat op tweedekerstdag niets meer te doen had thuis en dus naar IKEA getogen was,waar je altijd wel iets leuks vindt dat aan je huisraad nogontbreekt.

Er was de jonge vrouw die vertelde datze op tweede kerstdag naar een vriendin zou gaan, maar ze was deeerste kerstdag al gegaan, want thuis kwamen de muren op haar af.

Kerstmis_1Wat ga jij doen/doen jullie met deKerst? Met kerstmis beleeft de Gezelligheid zijn jaarlijkshoogtepunt. Er liggen her en der vast nog wel een paar herdertjes inhet veld, maar we zingen tegenwoordig liever over de sneeuw die hetfeest pas echt af zal maken, en die nooit komt. Door al die nadruk op’het samen fijn hebben’ krijgen die twee vrije dagen aan het eind vanhet jaar een ongemakkelijke lading. Het Samen Zijn krijgt ietsbeklemmends  voor hen die geluk hebben, en zij die die dansontspringen ervaren dat als Eenzaamheid.

Gelukkig is het nu weer gewoon januari.

Advertisements

One thought on “Nog even over Kerstmis…

  1. Jij schrijft zo mooi: door de nadruk van gezellig samenzijn krijgt het voor de mensen die geluk hebben iets beklemmends en zij die de dans ontspringen ervaren dat als eenzaamheid.
    Die mensen die volgens jou de dans ontspringen zijn degenen die nooit welkom zijn op alle feestdagen van het jaar, hoe groot hun familie of vriendenkring ook is. Ze brengen die dagen altijd alleen door. Maar juist in die hele donkere periode missen zij gewoon de geborgenheid van het samenzijn en dat is eenzaam.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s