Zij wilde mooi zijn

Eerder deze week haalde een 21-jarige vrouw het nieuws door te overlijden tijdens de liposuctiebehandeling die zij onderging. Dat is treurig. Natuurlijk zal de Inspectie een onderzoek instellen, en ook zal er discussie ontstaan over plastische/esthetische chirurgie in privxc3xa9klinieken. Maar het echte drama schuilt toch in het bericht dat de Telegraaf vandaag plaatst. De vriend van de vrouw verklaart daarin dat zij 54 kg. woog en meerdere keren per week sportte.

Wij leven onder het paradigma van de vrije wil. Wij zijn vrije mensen en daarom verantwoordelijk voor onze keuzes. Elders is dat niet of minder het geval, weten wij, reden waarom wij gewoontes van daar, waarnaar men zich uit eigen vrije wil zegt te voegen, zo haarscherp weten te ontmaskeren als onderdrukking. En dat soort onderdrukking kunnen en zullen wij hier niet tolereren. Omdat dat een belediging zou zijn van onze vrije wil.

Dus als een vrouw in Nederland, een vrouw met een gewicht van 54 kg., vindt dat er nodig wat vet van haar lichaam weggezogen moet worden, dan heeft dat niets te maken met een onderdrukkend schoonheidsideaal. Daarvoor zijn moderne vrouwen, zeg maar stoute vrouwen, immers helemaal niet gevoelig.

Advertisements

10 thoughts on “Zij wilde mooi zijn

 1. Ik visualiseerde hem ook noordelijker hoor. Al heeft Janneke wel een erg goede opmerking. 😀

  Wel grappig, dit. Ik denk dat de mensen onder de evenaar naar andere dingen zoeken dan mensen boven de evenaar? Haha, ik weet het niet. Geen idee waarom dat zo beperkt is. Of is het verhoudingsgewijs misschien logisch? Omdat er gewoon een dichtbevolkter (computergewijs) gebied boven de evenaar ligt dan eronder? En als 1 op de miljoen ofzo jou weet te vinden dan krijg je dus meer stipjes bovenaan dan onderaan?

  Hoe dan ook een mooi plaatje, en weer wat extra inzicht voor jou. 🙂

  Like

 2. Die arts heeft vooral aan zijn inkomen gedacht en niet aan haar zelfbeeld. Wanneer je 54 kilo bent kun je amper vet hebben. Natuurlijk, je kunt altijd wel ergens iets weg laten zuigen, maar nodig kan het bijna niet zijn geweest, om gezondheids- of esthetische redenen. Dus waarom laat die arts een 21-jarig meisje in de waan dat ze een liposuctie goed kon gebruiken?

  Kijk, als zij aan haar borsten wil laten knutselen dan is dat zo, hoe dom je omgeving dat ook kan vinden. Ik ken twee meiden die beiden amper borstgroei hadden en zich daar in de loop der jaren heel onzeker/lelijk door waren gaan voelen. Beiden hebben ze een borstvergroting gehad, niets extreems, gewoon twee handjes vol. Nu zijn ze een stuk gelukkiger en zekerder. Nu ja, dat moeten ze zelf weten toch? Ik ken evengoed ook een meid die amper borstgroei heeft en daar totaal niet mee zit. Ik bedoel maar: we leven nu eenmaal in deze tijd, met deze opties, en iedereen maakt zijn eigen keuze uit het ruime aanbod.

  Deze meid is overleden tijdens haar borstreconstructie. Pas nadat we horen wat nu de doodsoorzaak was kunnen we oordelen of die liposuctie misschien de spreekwoordelijke druppel was die haar teveel werd, of de borstknutsel zelf. Maar los daarvan is het inderdaad natuurlijk idioot om zo jong en zo dun zo weinig zelfvertrouwen te hebben dat je aan jezelf laat sleutelen. Triest. Klinkt als een obsessie, in haar geval.

  Like

 3. @Wenz: Klinkt als een obsessie, in haar geval. Wat ik me afvraag is of we dit, en dergelijk gedrag af kunnen blijven doen als een individuele obsessie, of dat de obsessie inmiddels zo is ingeburgerd dat we hem niet meer als zodanig kunnen onderkennen.

  @Franka: die link zat er toch in?

  Like

 4. Hm, moeilijk. Het is net zoiets als drank zien als levensbedreigend omdat een kleine groep mensen vatbaar is voor verslaving. Natuurlijk klopt het hele beeld van de vrouw niet meer, als je alleen al die docu bekijkt die Franka ook al linkte, dan weet je dat het triest gesteld is met de doorsnee meid. Maar toch. Gezond verstand moet er ook zijn.

  Like

 5. Ik ken de details niet van de dame in kwestie, dus het is lastig oordelen. Wel opvallend dat we vooral praten ver wat er met haar mis is om een liposuctie te willen met 54kg. Waarschijnlijk was er ook iets mis.

  Conclusie: Hoe komt het dat een arts een vrouw onder het mes neemt die duidelijk niet deze medische ingreep nodig heeft, integendeel!
  Er zijn altijd risico’s aan verbonden. De dame in kwestie wist daarvan, maar lijkt me niet meer in de positie geweest te zijn een juiste inschatting te maken.
  is dat nu: Vrije keuze? Als je niet meer een goede beslissing kan nemen?

  Ook de arts heeft een vrije keuze. Wat vinden we daarvan? Waarom kiest de arts ervoor iemand te opereren die beter niet die operatie kan nemen? Er zitten altijd risico’s aan. Ook voor de arts. Is dit te verantwoorden?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s