Schaamteloos

Je verdient xe2x82xac 1700,- p/m netto. Ongeveer xe2x82xac 240,- daarvan is onregelmatigheidstoeslag (ort). Je besluit dat je die onregelmatige diensten, nachtdiensten, niet meer wilt werken. Je wint regelmatige werktijden , en verliest inkomen.

Je gaat praten bij personeelszaken. Die regelmatige werktjden bevallen je natuurlijk, maar het verlies aan inkomen, daar zie je tegen op. Je doet het daarom voorkomen alsof het niet jouw keuze is niet meer onregelmatig te werken en dat je daarom recht hebt op compensatie voor het inkomensverlies. Je wilt wel een paar uur per week meer (in dagdienst) werken en stelt voor dat je de rest van het inkomensverlies dan als salarisverhoging krijgt.

Een kwartier na je vertrek wordt duidelijk dat het jouw eigen wens is niet meer onregelmatig te werken.

Advertisements

8 thoughts on “Schaamteloos

 1. Of de titel ‘schaamteloos’ juist is, betwijfel ik. Het lijkt onderhandelbaar, maar het is niet eenvoudig en waarschijnlijk ook onuitvoerbaar omdat het ongelijkheid veroorzaakt.

  Like

 2. Wel schaamteloos als je het mij vraagt. Ik verbaas me sowieso vaak over het lef dat mensen hebben, de ‘onderhandelingstechnieken’ die ze hanteren. Zijn er echt maar zo weinig mensen die gxc3xa9xc3xa9n misbruik maken van mensen en situaties? Die niet alles naar hun hand willen zetten? Ze schuiven het op ‘het systeem’ af, of iets anders onpersoonlijks zodat hun schuldgevoel niet opspeelt. Ik kan dat niet hoor.

  Like

 3. @Janneke: inderdaad.

  @Marius: ik vind het schaamteloos om twee redenen: je krijgt een extra vergoeding omdat je een bijzondere dienst levert en vindt dat je die vergoeding moeten blijven krijgen wanneer je de dienst niet meer levert, en ook: je komt met een halve waarheid (of is het toch een halve leugen) om dat geld binnen te slepen.

  @Wenz: ik kan dat ook niet. En wil het net kunnen.

  Like

 4. Ik weet niet of ik het begrijp; ‘een kwartier na je vertrek’? Hoezo niet direct? Is dat de schuld van de onderhandelende werknemer? Zolang hoger management voor geknoei en gepruts veel meer opstrijkt dan die lullige 1700, waar gaat het dan over?

  Like

 5. @Fausto: je vooroordeel jegens ‘hoger management’ springt nogal in het oog.
  Wanneer een werknemer van mening is dat hij recht blijft houden op de vergoeding die hij kreeg voor werk dat hij nu niet meer wil doen, vind ik dat schaamteloos. Zeker wanneer hij er niet voor terugdeinst het voor te stellen als zou dat werk hem ontnomen zijn. Dat hij en ik ondertussen werken bij een zorginstelling maakt het er wat mij betreft niet beter op.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s