Oliebolinflatie

Vandaag stonden er oliebollen bij het koffieapparaat op de zaak. Tenminste…

"Dat zijn toch geen oliebollen", mopperde Willem, "dat zijn broodbollen! Moet je zien, der zit helemaal geen vulling in! Oliebollen maak je met rozijnen en sukadestukjes enzo! Nee, deze dingen hoef ik niet!"
Willem kan tamelijk rechtlijnig zijn, maar hij had gelijk, vind ik. Want hoe luidt immers het recept voor een oliebol? Zo toch zeker:

  • Voor het beslag:
    • 1 kilogram bloem
    • 1 liter lauwe melk
    • 80 gram gist
    • 80 gram (zachte) boter
    • 50 gram witte basterd suiker
    • 20 gram citroensap
    • 10 gram zout
    • 3 eieren
    • zonnebloemolie voor het frituren
  • Voor de vulling:
    • 75 gram krenten
    • 100 gram rozijnen
    • 100 gram bigarreaux (gekonfijt fruit) in stukjes
    • 200 gram appel (goudrenetten)
  • Voor de afwerking: 1 bus poedersuiker

Maar kom bij de oud-Hollandse oliebollenkraam maar eens om een echte oliebol. Er liggen ‘oliebollen’, dat zijn bollen waarin niets anders zit dat beslag, er liggen ‘krentenbollen’, dat zijn oliebollen met alleen krenten als vulling, en er liggen fantasiebaksels met ananas of banketbakkersroom. Maareen echte oliebol vind je er niet.

4 thoughts on “Oliebolinflatie

  1. Erger: hier in het centrum staat (het hele jaar door overigens) zo’n zelfde soort kraam. Appelbollen, krentebollen, oliebollen, kersenflappen, ananasbaksels: HET SMAAKT ALLEMAAL HETZELFDE. Naar vet. Het sijpelt eruit. Het is ranzig en smaakt werkelijk nergens naar, behalve naar dat vet dus. Yuk.

    Gelukkig bestaan er ook goede bakkerijen die wxc3xa9l heerlijke oliebollen maken.šŸ™‚ Hoezee!

    Like

  2. Ik heb al jaren geen oliebollen uit zo’n kraam meer gehad. Oliebollen eet ik op 31 december, 1 januari en als er dan nog wat over is op 2 januari, en dan het liefst gebakken door mijn moeder. Niemand overtreft die oliebollen. En inderdaad, daarin zitten krenten, rozijnen, sucade en stukjes appel. Liefst goudreinetten. En dan in een grote pan met zonnebloemolie, niet in de frituurpan. Zo lekker!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s