Twee weken Nairobi

Nee, we hebben er niet zo heel veel over gehoord, over de klimaatconferentie die plaatsvond in Nairobi. Voornamelijk dat hij begon en, twee weken later, dat hij zonder enig resultaat weer afgesloten werd.
Hoe gaan we verder wanneer in 2012 het Kyoto-protocol afloopt? Dat was waar het deze keer vooral over moest gaan. Moeten we straffere eisen formuleren, omdat het vijf voor twaalf is? Of moeten we juist niet te streng zijn, om landen als de VS en China, de grootste vervuilers, zover te krijgen dat ze deze keer wel meedoen? Men kwam er niet uit.

Te_warm_voor_de_tijd_van_het_milennium_1

Wel werden er nogal wat rapporten gepresenteerd, zoals:

 • Een Brits rapport, van de gerenommeerde econoom Nicholas Stern, kent weliswaar onzekerheden en aannames, maar de kern ervan werd in Nairobi door vrijwel niemand tegengesproken: als we nu niet fors investeren om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, betalen de komendegeneraties daarvoor een oneindig veel hogere rekening.
 • Het Climate Action Network publiceerde een ranglijst van landen opbasis van klimaatbeleid. Zweden, Groot-Brittannixc3xab en Denemarken doenhet goed , de Verenigde Staten, China en Saoedi-Arabixc3xab bungelenonderaan. Nederland is in de afgelopen jaren gedaald van de 15de naarde 29ste plaats. (Stem groen!)
 • Verzekeringsmaatschappijen becijferden dat de jaarlijkse schade doorextreme weersomstandigheden in 2040 kan oplopen tot xc3xa9xc3xa9n biljoen dollar,mede door economische activiteit in klimaatgevoelige kuststreken. Ditis volgens het hoofd van de UNEP, de milieuorganisatie van de VN, geendoemscenario […] maar simpel rekenwerk.
 • Volgens Duitse onderzoekers krijgt de wereld te maken met tientallenmiljoenen zeespiegelvluchtelingen. De stijgende zeespiegel zal mensenvan de kust verdrijven. Warmer wordend zeewater zal leiden totkrachtiger stormen. De drinkwatervoorraad zal sneller verzilten.
 • Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) – van klimatologenen andere wetenschappers die voor de VN klimaatverandering in kaartbrengen – liep vooruit op zijn vierde rapport dat in februari uitkomt.Volgens het IPCC is het bewijs voor de menselijke invloed opklimaatverandering opnieuw sterker geworden. Ga er maar van uit, zeiIPCC-voorzitter Rajendra Pachauri tegen het persbureau AP, dat hetrapport als een donderslag zal aankomen.

                                                                                                       Bron: nrc – 17 nov. 2006

Advertisements

7 thoughts on “Twee weken Nairobi

 1. Typisch menselijk: eerst eeuwenlang rondbanjeren en alles verpesten en dan op het laatste moment moord en brand gaan schreeuwen om alles weer ongedaan te maken. Geef het maar op jongens, we’re going down anyway.

  Trouwens, al miljarden jaren worden ijstijden afgewisseld met hittegolven, dus weggevaagd worden we toch wel vroeg of laat.

  Like

 2. Haha klopt. Dat is de voornaamste reden waarom mensen niet moord en brand moeten schreeuwen: we doen uiteindelijk toch niks. 😛 Gewoon die hele mensheid van de kaart vagen als je het mij vraagt. Frisse start enzo. Heerlijk lijkt me dat, als aarde zijnde. 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s