Gedicht op de derde dinsdag (19 september 1991)

Vers

Op mijn gitaar kan ik zacht een snaar aanslaan
en dan mijn vingers vormen tot een ongewoon akkoord
of laat des avonds langs de door de storm beruiste bomengaan

xe2x80x98k Kan bladeren in een boek met platen
of op een nieuw vel van mijn bloc een streep zetten
of dwalen naar de stenen bank waar we eens stonden

Of met de trein naar Zandvoort naar het strand gaan
en naar de grijze zee en verlaten branding kijken
en daar met gave schoongespoelde schelpjes in mijn handstaan

Jan Hanlo

Advertisements

8 thoughts on “Gedicht op de derde dinsdag (19 september 1991)

 1. Degene die het hardste schreeuwt wordt vaak geloofd. Mensen willen geen onderzoek (mede doordat daar negen van de tien keer een hoop blabla uitkomt, maar geen échte antwoorden) maar mensen willen iemand die, overtuigd van zijn gelijk, van de hoogste berg staat te schreeuwen hoe het in elkaar zit. En mensen zijn sensatiebelust en horen liever absurde samenzweringen dan de waarheid. Vermoeiend. 🙂

  Like

 2. @Fausto: ligt het niet meer voor de hand dagelijk onderzoek te eisen wanneer je denkt dat het daaraan ontbreekt, dan dat je bizarre complottheorieen gaat volgen?

  Like

 3. Er schijnt ook een onderzoek te zijn geweest naar die complottheorieen en waarom zoveel mensen ze geloven. Iets met de labiele menselijke geest die een evenwicht nodig heeft om dingen te bevatten. En het feit dat machtige regeringen onderzoeken kunnen manipuleren en het zoeken naar eigen feiten.

  Like

 4. Complottheorien leven bij de gratie dat ze juist niet zo bizar zijn. Omdat ze iets ‘geloofswaardigs’ hebben. Maar als mensen liever in de ‘veiligheid’ en het ‘vetrouwen’ van de regering Bush wil leven en geloven, dan moeten ze dat vooral doen.

  Like

 5. @Fausto: je zet twee kanten tegenover elkaar en doet het voorkomen alsof de keuze tot die twee beperkt blijft; dat ik niet veel vertrouwen heb in de volledigheid van de versie van de gebeurtenissen zoals geschetst door de regering Bush, en al helemaal niet in de gevolgtrekkingen die zij daaruit trekt, betekent voor mij toch niet dat ik iets moet zien in verhalen die op zijn minst tendentieus zijn en op zijn slechtst ronduit paranoide.
  De geloofwaardigheid van de complot-verhalen rondom 11 september staat of valt wat mij betreft toch met de bereidheid veronderstellingen te aanvaarden waarvoor geen rechtvaardiging in de werkelijkheid te vinden is.

  Juist het aanwijzen van een kwade genius, waaraan alles dat mij niet bevalt geweten kan worden, verhindert te zien waar de werkelijke oorzaken liggen. Dat is het soort denken dat Bush propageert.

  Like

 6. @Daedalus
  Even terug naar topic.

  “Zo verdwijnt de ruimte waarin zinvolle vragen gesteld kunnen worden over wat er gebeurd is en hoe daar op allerlei niveau op gereageerd is. We zoeken onze antwoorden liever in wilde, maar schijnbaar alles verklarende speculaties dan in taai en tijdrovend onderzoek.”

  Waren het bij de bijlmeramp niet juist de steeds speculatiever wordende theorieën die uiteindelijk gedegen onderzoek noodzakelijk maakte? Was dat uiteindelijke onderzoek noodzakelijk geweest als het korte tijd na de ramp uitgevoerd was?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s