Bladwijzers naar het verleden

Lang niet gelezen boeken bevatten soms kleine verrassingen.Papiertjes, kaartjes, fotoxe2x80x99s, alles dat je als bladwijzer kunt gebruiken. Zoxe2x80x99nvergeten stukje papier kan werken als de Madeleine vanProust, maar het kan ook de onzekere verwondering wekken die hoort bij eenvoorgoed vergeten verleden.

Uit Vladimir Nabokovs verhalenbundel xe2x80x98Ultima Thulexe2x80x99 vielenachtereenvolgens een groepsfoto en een EurocrossAssistance pasje, afgegevendoor ZilverenKruisVGCN.

De groepsfoto laat een familie zien. Iedereen is netjesaangekleed voor de foto. Op een zonnige dag staan ze tegen een donkereachtergrond van bomen op een grasveld. Het licht is zacht. Een baby van slechtsenkele weken oud kijkt met open mond rechts omhoog, de identiek gekledetweelingen, jongens van een jaar of 10, zijn nauwelijks van elkaar teonderscheiden. De foto was waarschijnlijk bedoeld voor de oudste generatie,reden waarom zij ontbreken.
Ik was toen de fotograaf.

Het Eurocrosspasje hoorde waarschijnlijk bij een wintersereis langs de Engelse zuidkust. Op de televisie van mijn B&B-kamer zag ikde gezonken Herald of Free Enterprise, het schip waarmee ik enkele dagendaarvoor over was gevaren. Overigens was het een koude doch zonnige week.

Het mooist is echter het blauwe Bewijs van Toegang voorCircus Rigolo, dat uit weer een ander boek viel. Het is een spoor naar eenverleden waarvan ik niets meer weet. Zelfs de naam Rigolo roept niets bij mijop, zoals bijvoorbeeld de namen Boltini of Renz dat doen, al betwijfel ik of ikooit in een van hun tenten ben geweest. Verwijzingen op internet doen vermoedendat Rigolo een vrij klein circus is (geweest?). Een bezoek aan de websitecircusrigolo vergroot het mysterie Rigolo nog verder, niet in het minst doorde onverwachte tussenkomst van clown Didi.

Advertisements

5 thoughts on “Bladwijzers naar het verleden

  1. Wie weet komt vandaag of morgen de rest van Familie Kouw je balkontetje bezoeken.

    Ik had enkele jaartjes bezoek van een merel met haar jong. Als ik niet op tijd was met voedsel begon zij zenwuachtig voor het raam heen en weer te huppelen.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s