Stappen voor de derde wereld

Vanavond is het zover: de Nacht van de fooi.  Wie vanavond uitgaat,  wordt verondersteld een extra fooi te geven, want die fooi gaat naar ‘de derde wereld’.

De armoede is oneerlijk verdeeld in de wereld, en dat lijkt maar niet anders te kunnen worden. Oorlog, extreme droogte, we kennen de beelden en voelen ons machteloos. Al is machteoos misschien niet het goede woord. Van grote invloed op de verdeling van onze rijkdom is natuurlijk de verdeling van economische macht.

In de Verenigde Staten is al vaker getoond hoe groot de economische macht van consumenten kan zijn, mits zij zich verenigen. Menig bedrijf heeft besluiten herzien vanwege een kopersstaking. Zoiets zou in Nederland ook kunnen werken. ‘U laat uw kleding onder onacceptabele omstandigheden voor een dito loontje door kinderen in elkaar zetten in India? Fijn dat ze daardoor zo goedkoop is, maar wij kopen ze niet!’

Maar ja, wij zijn zuinig, en zo’n koopje laat je niet lopen…

Kort en goed komt het erop neer dat wij niet erg bereid zijn ons in oorzaak en gevolg van het een en ander te verdiepen. En dat geldt kennelijk nog het meest voor jongeren. Daarom moet er iets leuks bedacht worden om ze te betrekkien bij ‘de derde wereld’. Bijvoorbeeld Live Aid. Wereldsterren op het podium, deel uit maken van een wereldwijd (!?) spektakel en ook nog een supergoed gevoel, want je maakt deel uit van de beweging die de honger in de wereld gaat uitbannen.

En vanavond dus drinken voor de derde wereld. Een nieuwe kans op een eigentijdse aflaat.

Advertisements

4 thoughts on “Stappen voor de derde wereld

 1. Stel nou dat iemand al jaren voor hetzelfde probleem onder behandeling is bij een bepaalde arts. Zou volgens het nieuwe systeem die persoon dan ook van arts moeten wisselen omdat de nieuwe goedkoper is?

  En is het waar dat je tegenwoordig alleen die dingen kunt declareren die zijn uitgevoerd artsen die erkend zijn door het Grote Landelijke Instituut waarvan ik geen idee heb wat de naam is?

  Like

 2. Ik vind het een leuke actie. Als al het barpersoneel meewerkt, kan daar best een hoop geld mee opgehaald worden.

  Het laatste waar de Amerikaanse cosnument zich van bewust van is geworden, zijn de fastfoodketens. McDonald is fout. Veel afval, veel slechte dingen die er met de koeien gebeuren. In ‘n Out is goed. Nouja, “goed” dan.

  Like

 3. @Elise: nee, het gaat niet het zo ver dat een eenmaal begonnen behandeling door een goedkopere zorgaanbieder moet worden voortgezet. Het systeem werkt ook niet op zo individuele basis. De zorgverzekeraar maakt afspraken met de aanbieders van zorg en zal op den duur geen contract meer sluiten met een zorgaanbieder die bij gelijke kwaliteit duidelijk duurder is.

  Wat betreft je tweede vraag: arts is in Nederland geen vrij beroep, dus niet iedereen kan zich zich zomaar als arts vestigen. Die grens is wel verschoven toen ziektekostenverzekeraars behandeling door zogenoemde alternatieve genezers gingen vergoeden.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s