Gevecht in de hemel?

Eerder zag ik van Carlos Reygadas de film Japxc3xb3n. Dat is een vrij heftige film; ongemakkelijk, verontrustend, indringend, indrukwekkend.

De tweede film van Reygadas heet Batalla en el cielo en “is een indringende, intuxc3xaftieve verhandeling over dood en liefde, seks en religie, (on)rechtvaardigheid, schuld en boete, die op velerlei manieren te interpreteren valt”, volgens de recensent. Het is nochtans een van de slechtste films die ik ooit zag.

Reygadas maakt gebruik van acteurs die geen acteurs zijn. Ze mogen ook niet acteren. Dat lukt heel goed, met als gevolg dat de personages een zelden vertoonde houterigheid vertonen. Gewild, natuurlijk, maar daardoor blijven ze stuk voor stuk zo plat als een dubbeltje. Reygadas wil eigenlijk een verhaal vertellen zonder het te vertellen. Het gaat erom wat de toeschouwer erbij voelt, niet om wat de regisseur hem laat voelen. Het verhaal moet dus impliciet blijven, net als de personages.

Vreemd genoeg geldt dat niet voor de seks in de film. Hier kiest Reygadas er juist voor heel expliciet te zijn. Waar we de film lang vooral zelf moeten invullen wat de afstandelijke beelden ons willen vertellen, wordt het pijpen van Marcos door Ana in close-up getoond. Reygadas verbaast zich over de ophef die over deze manier van seks tonen is ontstaan: ‘Maar als het in een film gebeurt, staat iedereen op zijn achterste benen. Ik vind dat hypocriet. Journalisten zouden filmmakers ter verantwoording moeten roepen als er gxc3xa9xc3xa9n seks in hun film zit. Eigenlijk ben ik de enige normale filmmaker.’

Seks is niet iets dat zich in de openbare ruimte afspeelt. Het voor te stellen alsof het de normaalste zaak is dat we met z’n allen gewoon naar seks zitten te kijken, getuigt weliswaar van een gezond gevoel voor de geest van de tijd (wie oppert dat we misschien toch beter af zijn als sommige zaken niet op straat liggen kan immers vrijwel zeker rekenen op diskwalificatie wegens evidente bekrompenheid) maar maakt zich tegelijkertijd schuldig aan een vorm van moreel cynisme: hoezo normen? Porno is toch zeker okay?!

Reygadas ruikt onraad en gooit het over een andere boeg. ‘Wij’ vinden het schokkend, omdat het de dochter van een generaal is die een ondergeschikte van haar vader pijpt. “Als de man een steenrijke drugdealer was, zou niemand gechoqueerd zijn. Iedereen zou denken dat het meisje een hoertje was. Het gaat me niet om het schandaal. Integendeel, het gaat mij erom het verwachtingspatroon van de kijker te doorbreken.”
Dat is dan wel weer interessant, te zien welk hixc3xabrarchisch maatschappijbeeld deze filmer met zich meetorst…

Advertisements

4 thoughts on “Gevecht in de hemel?

  1. Da’s geen treinTJxc9 maar waarshijnlijk een compleet convooi!!!
    Ik heb dat ook wel eens hoor met met mijn fiets. Ik leg ook wel eens het brood in de ijskast. Als ik booschappen heb gedaan moet er altijd wel een en ander in de ijskast, toch?

    Like

  2. Daar hoef ik dus niet naar toe. Bedankt voor je informatie.
    Ik moet denken aan de seks in The Idiots van Lars von Trier. Misschien een truukje van beginnende filmers om extra aandacht te genereren?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s