Waar het wel om gaat

Vrijheid van meningsuiting stelt ieder in staat zijn mening te geven over ieder onderwerp. Vrijheid van meningsuiting is geen luxe artikel, maar een onmisbare voorwaarde voor het kunnen functioneren van democratie. Gebrek aan democratie gaat dan ook altijd gepaard aan gebrek aan vrijheid van meningsuiting.

Vrijheid van meningsuiting brengt daarnaast de mogelijkheid met zich mee dat een individu, of een groep mensen, gekwetst wordt. Daarom gaat het vergezeld van wetten tegen smaad en belediging.

Het probleem is niet dat moslims zich gekwetst voelen door de Jutlandse spotprenten. Het probleem is dat sommige moslims aan hun gekwetst zijn het recht ontlenen geweld te gebruiken en ermee te dreigen.

Een geestelijke bij de protesten in de Libanese hoofdstad Beiroet. Verscheidene islamitische geestelijken probeerden tevergeefs de relschoppers in bedwang te houden. (Foto AFP)

Terreur is het de ander onmogelijk maken zich te uiten door hem te bedreigen, eventueel zelfs met de dood. Terreur is angst zaaien.

Ten opzichte van mensen die angst zaaien om de wereld naar hun hand te zetten is maar 1 houding de juiste: pal staan voor de vrijheid van meningsuiting, voor de vrijheid.

Daarom zijn de redacteur van het Jordaanse weekblad Shihan, die zijn oproep tot redelijkheid met ontslag en arrestatie moest bekopen, de Islamitische cabarettier de opmerkte dat de spotprenten de Islam minder schade berokkenen dan het uit naam van de profeet in koelen bloede onthalsen van gegijzelden en de video op internet zetten, en de geestelijke op bovenstaande foto, moedige mensen.

13 gedachten over “Waar het wel om gaat

  1. Zielig dat mensen zich zo laten opzwepen en zo makkelijk overgaan op geweld. Vrijheid van meningsuiting kennen zij daar niet. Jammer dat mensen die wel kunnen relativeren achter tralies belanden. Het is een grapje, kennen ze dat daar niet?
    Misschien is het weer tijd voor Flower Power Make love not war enzo.

    Like

  2. Ik volg de ontwikkelingen met stijgende verbazing.
    Het Islamitische geloof zal uiteindelijk wereldgodsdienst nummer 1 worden, dat is allemaal prima, maar als dit de manier is waarop…

    Like

Plaats een reactie