Je vrouwzijn benadrukken…

Ik las een artikel over het boek Mevrouw, mijne heren van Marike van Zanten. Het glazen plafond, dat is het ‘old boys’ netwerk, blijkt in de ogen van de 25 gexc3xafnterviewde vrouwen niet meer te bestaan. Wat niet wegneemt dat de 100 grootste bedrijven van Nederland minder dan 5% vrouwen in de topfuncties aan het werk hebben.

De nieuwe strategie van vrouwen die het hogerop zoeken, en naar mijn indruk ook van veel vrouwen die dat minder doen, bestaat uit ‘je vrouwzijn benadrukken en serieus genomen worden’. In het boek komt ook lingerie-ontwerpster Marlies Dekker aan het woord. Zij verwoordt die strategie zo: “Ik denk juist dat het ze meer macht geeft. Als een directielid bijvoorbeeld in een gesprek laat vallen dat ze soms niets aan heeft onder haar kleding en de vergadering af en toe bijwoont zonder slip, als een soort Sharon Stone, dan vergroot dat haar macht. Want die mannen gaan daar allemaal over roezemoezen, zo van: Shxc3xadxc3xadxc3xadxc3xadxc3xadxc3xadt.”

Je vrouwzijn benadrukken xc3xa9n serieus genomen worden, dat doe je dus zo.

Nu neem ik direct aan dat de overige directieleden zo’n kinky collega graag bij zich in de buurt willen hebben. Maar of ze haar, bijvoorbeeld op langere termijn, serieus zullen nemen, dat waag ik te betwijfelen.

Het zijn vooral jxc3xb3ngere vrouwen die deze strategie, althans deze vorm ervan, aanhangen. Slim en sexy, dat zijn de sleutelwoorden. Maar zolang de ideale (uiterlijke) leeftijd van een vrouw niet boven de 25 uitkomt, zal zij zich in steeds aandoenlijker bochten moeten wringen om dat ‘sexy’ vol te kunnen houden.
Zo vormt zich een nieuw glazen plafond. In de plaats van dat van de ‘old boys’ ontstaat dat tegen de ‘old girls’.

Advertisements

10 thoughts on “Je vrouwzijn benadrukken…

 1. Een vriend meldde zich aan bij tele2 voor een mobieltje. Telefoniste: Op dat adres hebben we al een aanmelding.
  Viend: Ja, dat klopt, die is van mijn vrouw.
  Telefioniste: Dan kan ik u helaas niet helpen.
  Waar gebeurd!

  Like

 2. Toch altijd weer een geruststellend idee dat sommige bedrijven gewoon niet aan je willen verdienen. Blijkbaar vinden ze andere waarden belangrijker.
  @Annis. Jij knipt toch ook niet iedereen??

  Like

 3. na een half jaar met korting te hebben gebeld heeft de kpn ons over weten te halen weer terug bij hun te komen. Inmiddels hebben wij hier reeds drei bedankbrieven ontvangen met de tekst: fijn dat u weer terug bent…..

  Like

 4. na een half jaar met korting te hebben gebeld m et premium heeft de kpn ons over weten te halen weer terug bij hun te komen. Inmiddels hebben wij reeds drie bedankbrieven ontvangen met de tekst: fijn dat u weer terug bent…..

  Like

 5. Ik heb wel te doen met die generatie die blijkbaar van het begrip ‘macht’ en/of het begrip ‘serieus’ totaal geen kaas gegeten heeft. Die gaan nog heel rottig oud worden!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s