Het wordt koud hier!

Ik begon net een beetje te wennen aan het idee dat er de eerste 100.000 jaar geen elfstedentocht meer gereden zou worden, bij gebrek aan ijs. En nu komen Engelse onderzoekers met het nieuws dat de Golfstroom in een periode van ongeveer 50 jaar zo’n 30% aan kracht heeft ingeboet.

De warme Golfstroom brengt warm water uit de Golf van Mexico naar Europa. Daardoor heeft ons continent een milder klimaat dan de geografische breedte zou doen verwachten. Door het wegvallen van de Golfstroom zou de gemiddelde temperatuur van Noordwest-Europa met vele graden kunnen dalen. Dit lot treft vooral Engeland en Scandinavixc3xab maar ook Nederland.

Je zou nog kunnen denken dat de hier voorspelde temperatuurdaling de tot nu toe voorspelde temperatuurstijging mooi zal compenseren. Maar het kouder worden van de oceaan van bij ons lijkt veel sneller te gaan dan het opwarmen van het globaal klimaat. Binnen xc3xa9xc3xa9n of twee decennia zitten we hier met Scandinavische winters.

Dan zal de vraag ieder jaar luiden: hoeveel elfstedentochten zullen we dit jaar krijgen?

Advertisements

One thought on “Het wordt koud hier!

  1. De ene keer word ik verblijd met een altijd-zomer-toekomst, nu wordt dat blijde perspectief weer de grond ingeboord door een stelletje Engelse onderzoekers… Misschien zal ik alsnog ooit gaan emigreren… (of overwinteren)

    Maar hoe dan ook, verandering is natuurlijk, maar zulke snelle veranderingen duiden er toch op dat er iets mis is, dunkt me.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s