Over de werkelijkheid…

‘Over de werkelijkheid als zuivere werkelijkheid kan men niet zeggen dat ze is omdat ze kon zijn, en ook niet dat ze is omdat ze ook niet kon zijn; maar alleen dat ze is omdat ze is. Ze is geheel gratuit en ongefundeerd: geheel opgehangen aan de vrijheid, die niet een fundament maar een afgrond is, dat wil zeggen een fundament dat zich steeds ontkent als fundament’

Luigi Pareyson

9 gedachten over “Over de werkelijkheid…

  1. Ik ben van ’62 en in mijn geheugen heeft Ard Schenk meer ruimte. Maar in mijn hoofd zit ook nog het commentaar bij een wedstrijd van Jan Bols (extra buitenbaan) en ik heb beelden van Piet Kleine (volgens mij een postbode, zilver 10KM tijdens sneeuw.

    Je kunt je nu afvragen in hoeverre schaatsen nu nog een wintersport is.

    Like

  2. @ Janneke: de werkelijkheid ‘is omdat ze is’, onafhankelijk van ons, zegt Pareyson. De werkelijkheid ‘waarover wij spreken’ is de werkelijkheid zoals wij haar kennen, ieder van ons voor zichzelf.
    Zo lees ik het.

    Like

  3. Ja, nouja, ik gooi mijn eigen visie er doorheen natuurlijk. Want wat heb je aan een werkelijkheid die wij toch niet kunnen doorgronden? Geef mij maar mijn eigen werkelijkheid… heerlijke discussies over gevoerd toen ik nog gemotiveerd student was, maar het blijft boeiend.

    Like

Plaats een reactie