Over de werkelijkheid…

‘Over de werkelijkheid als zuivere werkelijkheid kan men niet zeggen dat ze is omdat ze kon zijn, en ook niet dat ze is omdat ze ook niet kon zijn; maar alleen dat ze is omdat ze is. Ze is geheel gratuit en ongefundeerd: geheel opgehangen aan de vrijheid, die niet een fundament maar een afgrond is, dat wil zeggen een fundament dat zich steeds ontkent als fundament’

Luigi Pareyson

Advertisements

9 thoughts on “Over de werkelijkheid…

 1. Maar wel een plaatje waar we nog een echte ‘Ard Schenk-ijsmuts’ kunnen zien!
  (of had die nou wit met streepjes?)

  En zullen ze ooit onder de 12 minten geraken?

  Like

 2. Ik ben van ’62 en in mijn geheugen heeft Ard Schenk meer ruimte. Maar in mijn hoofd zit ook nog het commentaar bij een wedstrijd van Jan Bols (extra buitenbaan) en ik heb beelden van Piet Kleine (volgens mij een postbode, zilver 10KM tijdens sneeuw.

  Je kunt je nu afvragen in hoeverre schaatsen nu nog een wintersport is.

  Like

 3. Werkelijkheid op zich bestaat alleen omdat wij mensen haar erkennen als bestaand. Maar ik erken een andere werkelijkheid als bestaand dan jij. Dus de werkelijkheid is wat wij erin zien.

  Like

 4. @ Janneke: de werkelijkheid ‘is omdat ze is’, onafhankelijk van ons, zegt Pareyson. De werkelijkheid ‘waarover wij spreken’ is de werkelijkheid zoals wij haar kennen, ieder van ons voor zichzelf.
  Zo lees ik het.

  Like

 5. Ja, nouja, ik gooi mijn eigen visie er doorheen natuurlijk. Want wat heb je aan een werkelijkheid die wij toch niet kunnen doorgronden? Geef mij maar mijn eigen werkelijkheid… heerlijke discussies over gevoerd toen ik nog gemotiveerd student was, maar het blijft boeiend.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s