Euroborg en omstreken

De meest fascinerende plekken van de stad vind ik toch wel aan de randen, waar het oude nog niet verdwenen is en het nieuwe nog geen vaste grond onder de voeten heeft. In de zuidoosthoek van Groningen bevindt zich zo’n gebied. Hier stonden tot een paar jaar geleden de schoorstenen van de elektriciteitscentrale, het eerst zichtbare van ‘thuis’ voor wie uit het zuiden terugkeerde.

Langs het spoor staat nog het strenge roodstenen gebouw waar vroeger de academie voor lichamelijke opvoeding in gehuisvest was. Daar achter, over een stuk kanaal dat er verloren bij ligt, wordt de Euroborg gebouwd, het nieuwe stadion van FC Groningen. Wat een lelijke naam.
Veel zand hier, in deze zondagmiddagse verlatenheid. Een bouwkeet. Bouwmaterialen en hekwerk. Allerlei groen grijpt iedere kans te woekeren zolang het nog mag.

Links een paar nieuwe kantoren die hard hun best doen niet gewoon te zijn. Aan de voet ervan een stel jongens met skateboards. Een nieuwbouwstraatje uit de gekleurde blokkendoos staat eenzaam in het zand. Terug richting stad plotseling een bosje met op zijn oever twee oude roeiboten waarover de zon schijnt. Aan de overkant de laatste huizen van het oude. Het hoekhuis staat te koop en roept gedachten aan verhuizen op. Ook dit een eenzaam straatje, waarover een zeer rond vrouwenbeeld met felle stippen bezaaid de wacht houdt.

Advertisements

2 thoughts on “Euroborg en omstreken

  1. ik weet nog steeds niet wat ik er van moet vinden..het heet vooruitgang, maar of het dat ook is?
    en die naam, Euroborg, dat is inderdaad te erg voor woorden… šŸ˜•

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s