Uitslag poll milieu

Ziezo. Het heeft inderdaad even geduurd, maar het ronde aantal van 50 stemmen is deze week dan toch bereikt. Wachten op meer stemmers heeft geen zin, tijd dus om samen te vatten en te concluderen.

Er is een duidelijke meerderheid voor ingrijpen. 56% Van de stemmers meent dat er wereldwijd moet worden ingegrepen. We nemen hierbij voor lief dat het begrip ‘ingrijpen’ hier niet nader wordt toegelicht en gaan ervan uit dat degenen die deze keuzes maakten bereid zullen zijn hun gedrag in ieder geval enigszins aan te passen aan de voorspelde klimaatveranderingen. Ik vermoed dat een meerderheid van hen niet zover gaat zelfstandig initiatieven te nemen in deze richting. Laten we afspreken dat wij vanaf nu bij ons doen en laten ons nog bewuster zullen zijn van de consequenties ervan voor ons milieu!

22% van de stemmers voorziet geen onoverkomelijke problemen dan wel verwacht dat die pas zullen ontstaan ‘aprxc3xa8s nous’ (2 stemmen)

16%, waaronder ikzelf, is van mening dat het gewoon al te laat is om de voorspelde gevolgen nog te keren.
En 6% vindt de materie te complex om er een uitspraak over te kunnen doen.

Het meest opvallend vind ik dat:
a) iedereen kennelijk de mening deelt dat er inderdaad klimaatverandering zal optreden (al moet ik erkennen dat een dergelijke antwoordmogelijkheid explicieter verwoord had moeten worden)
b) niemand de keuze maakt waarin de wetenschap ons gaat redden. In de discussie over de ware merites van de islam werd Nederland nogal eens benoemd als hoeder van de Verlichting. Die geest van vooruitgang zien we bij de respondenten van deze poll niet terug.

Toevallig kwam deze week het rapport `Effecten van klimaatverandering in Nederland’ uit. Het is gemaakt door het Milieu- en Natuurplanbureau in samenwerking met Rijkswaterstaat, de Universiteit van Maastricht en het Platform Communication on Climate Change. De belangrijkste conclusies luiden:
* De effecten van klimaatverandering zijn nu beperkt en zullen pas aan het einde van deze eeuw ,,problematisch” worden voor Nederland.
* Een algehele temperatuurstijging zal naar verwachting leiden tot gezondheidswinst, maar deze zal teniet worden gedaan door verhoogde sterfterisico’s bij extreem warm weer. Allergiexc3xabn en de ziekte van Lyme, door tekenbeten, zullen vaker voorkomen.
* Er zullen vaker extreem warme en droge zomers zijn in Nederland, maar ook meer en heviger buien. Als stroomopwaarts gelegen landen maatregelen nemen om overstromingen te beperken, dan nemen in Nederland de risico’s toe.
* Als gevolg van de klimaatverandering dreigen verschillende soorten planten en dieren te verdwijnen uit Nederland. Klimaatzones verplaatsen zich met 400 kilometer per eeuw, wat voor veel organismen te veel is om zich aan te passen.
* …de komende tientallen jaren zullen de ontwikkelingen naar verwachting sneller gaan. (…) Maar zelfs bij een sterke vermindering van emissies van broeikasgassen gaan de veranderingen nog ,,heel lang door”

aldus de studie.

Ten slotte de volledige verdeling der stemmen
Vraag was: Wat denk jij van de voorspelde klimaatverandering?
* Er moet wereldwijd worden ingegrepen [32% – 16 stemmen]
* Er moet wereldwijd worden ingegrepen en Nederland moet het voortouw nemen [24% – 12 stemmen]
* We zijn voorbij het ‘point of no return’, niks meer aan te doen [16% – 8 stemmen]
* Ik denk dat we ons wel aan de gevolgen kunnen aanpassen [14% – 7 stemmen]
* Ik heb niet zo’n duidelijk beeld van wat het betekent [6% – 3 stemmen]
* Het lijkt mij niet erg als het bij ons wat warmer wordt [4% – 2 stemmen]
* Het zal mijn tijd wel uitduren [4% – 2 stemmen]
* Het lijkt mij niet erg als het bij ons wat kouder wordt [0%]
* Daar vinden ze wel wat op, de wetenschap heeft ons al vaker geholpen [0%]

Stemmen: 50

Advertisements

8 thoughts on “Uitslag poll milieu

  1. Die is best oud! En blijkbaar kun je Google sturen, aangezien het statistieken meeneemt in zijn zoekresultaten. Wordt een site vaker bezocht, dan stijgt hij in het lijstje dat je krijgt met een bepaalde zoekterm. Een stel computerfreaks heeft er dus op zo’n manier voor gezorgd dat Bush bovenaan de resultatenlijst kwam en zo bij “I’m feeling lucky” verscheen. Maar het blijft grappig!

    Like

  2. Ik heb het gelezen! En moet bekennen dat ik me nooit zo druk heb gemaakt om klimaatverandering en dergelijke… niet omdat ik het niet erg vind, maar omdat ik me niet om alles druk kan gaan zitten maken (hoe stom dat ook klinkt). Ieder zijn favoriete drukmaakonderwerp he 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s