Rechthoekig versus rond

Ik legde mijn krant terzijde en keek naar mijn kamer. Eigenlijk zijn het twee aaneengeschakelde rechthoekige kamers, parallepipidums om precies te zijn, die met hun zijkant tegen elkaar liggen. Met mijn gedachten nog half bij wat ik gelezen had, was ik mij op een intense manier bewust van afmeting en volume van de mij als kamer omringende ruimte. Vooral het volume lijkt dan haast tastbaar. Dat gevoel heb ik wel vaker; ik vind het moeilijk te omschrijven.

En ik vroeg mij af of het (permanent) bewonen van meer ronde ruimtes merkbare invloed zou hebben op mijn persoonlijkheid.

Advertisements

6 thoughts on “Rechthoekig versus rond

 1. Ik word er meestal ernstig niet goed van, dit soort beelden. Alsof het gewoon puin is dat opgeruimd moet worden. Het is een teken aan de wand van onze overdadige consumptie zucht, alles is uit balans.

  Like

 2. Ik denk dat ik de ervaring herken. Het komen (letterlijk of na in gedachten elders te zijn geweest) in een ruimte en je ogen nog niet op scherp hebben. Nog niet (af)geleid worden door details, maar vooral grote vlakken, jij hier dus muren, zien. En bij een nieuwe ruimte inkomen vooral, denk ik, als de lichtsterkte, en ruimteinhoud er anders(groter?) zijn dan in de ruimte waar je uitkwam.
  Ik denk dat cirkelwanden als kamer anders ‘werken’ dan rechte. Maar wie heeft er ervaring? Hoogstens torenbewoners als Rapunzel.
  Wat is er rond: Een circustent een spiegeltent bijna, Een stadion bijna een enkele lounge, een grot kxc3¡n, een open plek in een bos kxc3¡n, maar wanneer ben je daar nu? Ik niet vaak.
  Het amphitheater, dat is het, maar wie kan daar blijven?. Een koepelgevangenis is het ook, maar wie wxc3xadl daar blijven? Blijft een Dom over, die zijn niet naast de deur. Anders zou ik het wel willen proberen, een dagje daar kijken, lezen, zitten, schrijven.
  Nu ik dit allemaal geschreven heb zie ik ineens een luchtfotovan bolwoningen voor me. Dat is jouw kans om het te proberen.

  [het kon even niet korter]

  Like

 3. @Maria: korter is niet noodzakeljk. Het echt onderzoeken zpu moeten geveuren door middel van een cohortstudie: twee grote groepen mensen, de ene leeft in rechthoekige huizen, de andere in ronde…

  Like

 4. Maar het ging je toch om de invloed op jxc3xb3uw persoonlijkheid?
  Verder heb je natuurlijk gelijk wat betreft het meten van de invloed.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s