Geheim geweld

Geheim geweld

We hebben het laatste jaar vrij veel gehoord over de Islam, en veel goed nieuws was daar niet bij. Eerwraak, vrouwenbesnijdenis, fundamentalistische imams, extremisme: ze doen het, of ze hebben er sympathie voor, daar kwam het wel zo ongeveer op neer. Toch wel behoorlijk achterlijk volk, vergeleken met ons, verlichte en tolerante geesten als we zijn. (Door de eeuwen heen al, trouwens)

Nederland is geschokt, Nederland heeft zijn onschuld verloren! We hadden nooit verwacht dat een moord als die op Theo van Gogh bij ons gepleegd zou kunnen worden. Maar hebben we misschien gewoon een slecht geheugen?
De politionele acties in Indonesixc3xab kort na de oorlog, het van de Dam slaan van hippies door mariniers eind jaren 60, de treinkapingen door Molukkers, Srebrenica, de moord op Fortuyn: welbeschouwd is het vreemd dat wij nu het gevoel hebben ineens midden in een wereld geworpen te zijn waarvan we dachten dat die tot nu toe aan ons voorbij was gegaan
Natuurlijk zijn dingen als eerwraak en vrouwenbesnijdenis geen zaken die maar op hun beloop gelaten moeten worden. Maar tegelijkertijd is er weinig reden deze misstanden aan te grijpen om onderscheid te maken tussen ‘wij’, de verlichten, en ‘zij’, de achterlijken.

In Nederland sterft gemiddeld 1 kind per week aan de gevolgen van mishandeling door de ouders. Daaraan worden geen nachtelijke kamerdebatten gewijd, dat is geen reden ministers op het matje te roepen. Hoogstens gaat er eens, als die ouders het wel heel bont hebben gemaakt, een beschuldigende vinger richting Jeugdzorg. Verder praten we er niet over.

Behoorlijk achterlijk eigenlijk, vind je niet?

Advertisements

3 thoughts on “Geheim geweld

  1. verkeersslachtoffers, oorlogsslachtoffers, aan de lopende band… en een geweldige heisa om 11 september, wat natuurlijk ook afschuwelijk was… maar waarom veel aandacht voor het ene en niet voor het andere ?
    Waarom geen aandacht voor alle slachtoffers… ook voor mensen die jaren lang of levenslang moeten leven in erbarmelijke omstandigheden, honger lijden, mishandeld, gemarteld, vermoord worden.. en ja… kinderen die mishandeld worden, misbruikt…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s