Wat mij opviel, de eerste week na de moord

* Zoals we de laatste dagen ook regelmatig hebben kunnen horen, was Theo van Gogh iemand die vond dat je geen blad voor de mond moest nemen. Christenhonden, geitenneukers, dergelijke termen dacht hij nodig te hebben om zijn punt duidelijk te maken.
Desondanks had hij vele vrienden. En al die vrienden waren de afgelopen 6 dagen vrijwel voortdurend op televisie en radio te zien dan wel te horen. Wat mij opviel was, dat zij allen hun geschoktheid, hun grote verlies, zo beheerst, ik zou haast zeggen: tevreden, aan ons mee konden delen. Het is wellicht geen mooie gedachte van mij, maar ik dacht zo af en toe: wat een ijdeltuiten; “IK was een vriend van Theo”.
* Ik hoorde nu ook iemand op de radio die nogal fel postuleerde dat al degenen die vinden dat schelden en beledigen niet de meest effectieve manier zijn om een meningsverschil te bespreken, dat al dit soort softies en opportunisten eigenlijk schuldig zijn aan het waarin het extremisme heeft kunnen ontstaan. Zij zeggen immers niet eerlijk waar het op staat, maar verhullen hun mening met redelijk taalgebruik. En je weet: zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
* Er werd zo nu en dan een Marokkaan getoond die zei dat zo’n moord natuurlijk helemaal niet kan. Gelukkig maar, dacht ik dan. En er gingen ook Marokkanen de straat op om te demonstreren tegen geweld. Het waren er 500 (vijfhonderd) Alleen al in Rotterdam wonen 80.000 moslims. Is 500 dan niet weinig, zelfs als je bedenkt dat niet alle moslims Marokkaan zijn?
* Balkenende en Bolkestein vinden dat de Marokkaanse koning zijn invloed moet aanwenden om Marokkaanse Nederlanders van geweld af te houden. Naar aanleiding van de aanslagen in Madrid, waarbij ook Marokkanen betrokken waren, is in Marokko hard opgetreden tegen aanhangers van extreme Islamvarianten. En ‘hard’ betekent in Marokko heel iets anders dan in Nederland. Ik kan mij dan ook niet voorstellen dat moordlustige types als de verdachte van de moord zich nog iets gelegen zullen laten liggen aan de vermaningen van de Marokkaanse koning.
* In de NRC en op Spunk.nl stond zaterdag 6 november een column van Hasna El Maroudi Zij zei eerder van zichzelf: “Ik loop niet met een hoofddoek, spreek accentloos Nederlands, heb een uitstekende opleiding en ben nog nooit in contact geweest met criminele activiteiten. Ik geloof in mijn God, zoals de Koran mij heeft geopenbaard, maar hoef dat niet per se aan de rest van de wereld uit te dragen.” Mooi gexc3xafntegreerd, zo zien wij dat graag.
Nu schrijft zij in haar column over de moord. En het gekke is dat zij dan toch gewoon diezelfde reflex vertoont die voor mij de kloof zo schrijnend duidelijk maakt. Zij zegt over de motieven van de dader: “De man die hem neerschoot zal alle negatieve berichtgeving over de islam en moslims wel zat zijn geweest. Dat en wat krankzinnigheid zullen vast de redenen zijn geweest van zijn daad. Om dat uit te vogelen hoef je geen moslim te zijn.” ‘Alle negatieve berichtgeving over de islam ‘, het is eigenlijk al voldoende om een moord begrijpelijk te maken. Nou vooruit, nog een snufje krankzinnigheid dan, et voilxc3¡…

Ik hoorde van de week ook iemand zeggen: “Wat heb je nodig om gekwetst te kunnen worden? Onzekerheid en lange tenen”

9 gedachten over “Wat mij opviel, de eerste week na de moord

  1. Nog eve over de poll, ik kies eigenlijk voor meerdere, voor de eerste tweede vierde en de achste:P ingewikkeld en lastig, ik weet het, maar wel een uigesproken mening en laat dat na gister goud waard zijn:P

    Like

  2. @Martin: Dank voor je compliment!
    @Caroline: Natuurlijk is er een grens aan vrijheid van meningsuiting. We hebben daarom immers ook wetgeving tegen laster en smaad. Ook racisme kan via de rechter worden aangepakt. En, inderdaad, ook wederzijds respect is belangrijk.
    Maar waarom stel je deze vraag juist nu? Je zult toch wel niet bedoelen dat Van Gogh ‘er zelf om gevraagd heeft’?! Wie zich in zijn eer voelt aangetast kan legale middelen aanwenden om rehabilitatie te bewerkstelligen. Geweld, laat staan moord, mag toch nooit een reactie zijn op het geconfronteerd worden met onwelgevallige meningen?!

    Like

Plaats een reactie