Tegenstrijdige berichten?

Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft onderzocht hoe wij Nederlanders over de toekomst denken. (Samenvatting) Denkend aan die toekomst zijn we op het ogenblik helemaal niet zo vrolijk, heeft het vastgesteld. We zijn door de bank genomen redelijk tot zeer tevreden over ons eigen leven, maar over de samenleving als geheel zijn we niet zo enthousiast. Gevraagd naar hoe we de toekomst het liefst zouden willen invullen, ontstaat het volgende beeld:

“De minste voorkeur in een reeks van vier alternatieven gaat uit naar een samenleving die als ‘de prestatiemaatschappij’ omschreven stond met een vrije markt, meer economische groei en meer individuele welvaart. Alles bijeengenomen lijkt de Nederlander vooral geporteerd te zijn voor een hard-van-buiten-zacht-van-binnen samenleving met enerzijds strenge regels en anderzijds een grote mate van gelijkheid, veel onderlinge betrokkenheid en een hoog niveau van verdelende rechtvaardigheid.”

In de berichtgeving op televisie werd gesproken over een verlangen naar een kleinschaliger wereld, iets met dorpse kwaliteit, zeg maar.

Een paar dagen eerder las ik in de krant en paginagroot artikel over oorzaken en gevolgen van de aan de gang zijnde prijsoorlog tussen de supermarkten. Niet onverwachte constatering was dat de Nederlandse supermarkt, vergeleken met ons omringende landen, het slechtst gesorteerd is. Belangrijkste oorzaak hiervan is het feit dat de consument steeds vaker de prijs als doorslaggevend argument ziet bij zijn keuze tussen producten. Kwaliteit en varixc3xabteit spelen een steeds kleinere rol. Alles wat bijzonder en daardoor duurder is, verdwijnt van het schap. Doordat we ook steeds minder kunnen in de keuken, en er ook geen tijd meer voor willen nemen, wordt er steeds meer kant en klaar gekocht. (Wat overigens vrijwel altijd een duurdere keuze is dan niet kant en klaar)
Door deze manier van inkopen, ja van leven zelfs, wordt voedsel steeds meer een massaproduct en gaan we ook steeds vaker allemaal hetzelfde eten.
En dat allemaal dankzij meer vrije markt (het massaproduct drukt het kleine product van de markt), meer economische groei (belangrijke doelstelling van massaproducenten) en meer individuele welvaart (dankzij het prijsdrukkend effect van massaproductie).

Maar waren dat nu juist niet de dingen die we het minst wilden?
Wat willen we nu eigenlijk echt??

Advertisements

2 thoughts on “Tegenstrijdige berichten?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s